Doi ani de închisoare cu suspendare pentru Cristi Bîgiu, în dosarul ”mită pentru contractul de la Primăria Ghergheasa”

Cristi Bîgiu, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, într-un dosar în care fostul șef al RA-APPS Gabriel Surdu a fost deferit justiției pentru cumpărare de influență în vederea obținerii unui contract de lucrări de la Primăria Ghergheasa.

Instanța a mai decis confiscarea de la Bîgiu a sumei de 75.000 euro, pentru care se menține sechestru asigurător până la concurența sumei.

Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău este acuzat ca a încasat o mită în valoare de 75.000 de euro de la fostul șef al RA-PPS, Georgian Surdu, pentru a-i înlesni obținerea unui contract de lucrări în comuna Ghergheasa. În același dosar a fost condamnat și Georgian Surdu la 3 ani de închisoare cu executare. Ambele decizii nu sunt definitive și pot fi atacate cu apel.

Conform rechizitoriului, în cursul lunii august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat lui Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.

Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău. La rândul său, Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației.

De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși lui Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar.

La data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

”Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro”, se arată în rechizitoriu.

Fostul președinte al CJ Buzău are deja o condamnare în primă instanță la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare și interzicerea pentru doi ani a unor drepturi, în Dosarul șpăgii de Sf. Nicolae.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI