miercuri, 21 februarie, 2024

DNA cercetează șase funcționari ai Fiscului din Buzău, între care și un șef. Acesta a acceptat mită un scuter de la un patron din oraș

DNA cercetează șase funcționari ai Fiscului din Buzău, între care și un șef. Acesta a acceptat mită un scuter de la un patron din oraș

Facebook
Twitter
Email

Un șef de serviciu din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Buzău și alți cinci funcționari sunt cercetați penal, împreună cu un om de afaceri, pentru trafic și cumpărare de influență, în cazul unora dintre inculpați, și intermedierea ori înlesnirea unor operațiuni comerciale sau financiare, fără temei legal, în cazul a cinci angajați AJFP Buzău.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Secția de combatere a corupției,au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 01 februarie 2022, a șapte inculpați.

În cazul lui L. D., șef al Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Buzău, s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Doi consilieri superiori și trei inspectori superiori din cadrul AJFP Buzău sunt cercetați penal pentru comiterea infracțiunii de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.

Cel de-al șaptelea inculpat în dosarul de corupție este un om de afaceri din Buzău, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență, potrivit unui comunicat al DNA.

În cursul zilei de 01 februarie 2022, au fost efectuate percheziții domiciliare în șase locații situate pe raza județului Buzău, din care una a fost Administrația Județeană a Finanțelor Publice Buzău.

În perioada mai – iulie 2021, inculpatul L. D., ar fi acceptat promisiunile făcute de omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, constând inițial în remiterea unui scuter evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei și, ulterior, a unei sume de bani, adică jumătate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plată.

În urma mituirii șefului Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Fizice, acesta trebuia să-i determine pe cei cinci subalterni să aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalităților în cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta îl înregistra ca impozit.

În perioada martie – august 2021, cei cinci consilieri și inspectori superiori din cadrul AJFP Buzău, deși aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privați, ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activității contabile.

Tariful perceput pentru activitatea desfășurată de inculpați ar fi început de la minimum 300 lei/lună, în funcție de volumul de acte care urma să fie procesat.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.