duminică, 10 decembrie, 2023

DIICOT Buzău a trimis în judecată pentru fraude economice o grupare coordonată de patronii turci ai brutăriei de pe Bălcescu

DIICOT Buzău a trimis în judecată pentru fraude economice o grupare coordonată de patronii turci ai brutăriei de pe Bălcescu

Facebook
Twitter
Email
Procurorii DIICOT Buzău au trimis în judecată membrii unei grupări formate din șase afaceriști turci și șase români acuzați de comiterea unor infacțiuni economice, care au produs mari pagube statului român. Printre acuzații se află și cea de cumpărare de influență, turcii având sume pregătite pentru mituirea prefectului de Buzău, Gabriel Baltă, și a conducerii DSVSA din Capitală.

Afaceriştii turci care, în luna septembrie a acestui an, au protestat de două ori pe platoul din Piaţa Dacia, împreună cu angajaţi ai lor, ameninţând chiar că-şi vor da foc dacă autorităţile nu vor grăbi finalizarea dosarul întocmit de procurorii DIICOT au primit ceea ce şi-au dorit. 
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus trimiterea în judecată a celor şase turci şi complicilor lor. Dosarul a fost  înaintat spre soluţionare Tribunalului Buzău. 
 
Inculpaţii Merkit Ali Erdem şi Merkit Ali Ekber vor fi judecaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de evaziune fiscală în formă calificată, delapidare, participaţie improprie la infracţiunea de spălare de bani, instigare la infracţiunea de fals în evidenţele contabile oficiale şi cumpărare de influenţă.
 
Merkit Ali Ekrem va fi judecat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de evaziune fiscală, delapidare şi instigare la fals în evidenţele contabile oficiale, Merkit Ali Ozgur, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de evaziune fiscală în formă calificată, delapidare şi participaţie improprie la spălare de bani, iar Merkit A. E. Yildirim, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat,  complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare şi complicitate la cumpărare de influenţă. 
 
În sarcina lui Kisioglu Cagdas s-au reţinut infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la delapidare. În dosar,mai au calitatea de inculpat încă şase persoane, angajaţi sau asociaţi români ai afaceriştilor turci.
 
Burciu Luminiţa este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi fals în evidenţele contabile oficiale, Dobrin Emilia va fi judecată pentru infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare, spălare de bani şi fals în evidenţele contabile oficiale, iar David Elena, pentru infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare, spălare de bani şi fals în evidenţele contabile oficiale.
 
Buzoianu Nuţa este acuzată de comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la delapidare şi fals în evidenţele contabile oficiale, Prusac Jenica va da socoteală în faţa instanţei pentru infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la delapidare şi fals în evidenţele contabile oficiale, iar Holbanu Eugen, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.
 
Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2013,  inculpaţii Merkit Ali Erdem, Merkit Ali Ekber şi Merkit Ali Ozgur, care au coordonat în fapt activitatea economica şi comerciala a SC Delsan Prod SRL Buzău şi SC Zeni Pan SRL Urziceni, judeţul Ialomiţa, împreună cu inculpatele Dobrin Emilia, David Elena, contabilele primei societăţi evidenţiate, şi inculpaţii Merkit Ali Ekrem, în calitate de coordonator al SC Edera Impex SRL Brăila si SC Eda Impex Com SRL Brăila, punct de lucru Slobozia, Prusac Jenica, cea care a întocmit documentele de evidenţă primară la SC Edera Impex SRL Brăila, şi Buzoianu Nuţa, care a îndeplinit aceeaşi însărcinare la SC Eda Impex Com SRL Brăila, sprijiniţi de inculpaţii Merkit A. E. Yildirim si Kisioglu Cagdas, au creat un amplu circuit evazionist pe întreg lanţul de achiziţie de cereale, prelucrare şi procesare a acestora si de vânzare a derivatelor si produselor finite astfel obţinute, precum făină, tărţţă şi produse de panificaţie, fără înregistrarea operaţiunilor şi veniturilor realizate în evidenţele contabile.
 
 Activitatea infracţională s-a concretizat în achiziţia de grâu fără documente justificative. Ca procedee practice, se foloseau aceleaşi avize de însoţire a mărfii pentru trei-patru camioane care transportau cereale sau se foloseau avize de însoţire a mărfii în alb care erau completate în momentul opririi şoferilor in trafic de către organele de politie. De asemenea, se foloseau borderouri de achiziţie emise de producătorii agricoli pentru mai multe curse de transport de grâu, iar in cazul în care şoferii nu erau opriţi pe traseu, borderoul era restituit furnizorului şi marfa transportata nu era înregistrată.
 
Surplusul de grâu astfel rezultat, pentru care nu se întocmeau documente de evidenţă contabilă de către SC Delsan Prod SRL Buzău, era procesat la Moara din comuna Ulmeni în beneficiul SC Zeni Pan SRL Urziceni, care funcţiona în fapt tot în municipiul Buzău, având acelaşi sediu cu SC Delsan Prod SRL Buzău, ambele firme fiind controlate în fapt de aceiaşi inculpaţi.
 
Produsele rezultate în împrejurările menţionate nu erau înregistrate în fişele de magazie ale societăţilor incriminate, fiind comercializate fie prin neîntocmirea de documente de livrare pentru întreaga cantitate vândută, procedeu utilizat mai ales în cazul derivatelor livrate cu preponderenţă către SC Burciu Luminiţa SNC Buzău şi prin întocmirea de evidenţe contabile duble, procedeu utilizat la livrarea de făină de către SC Delsan Prod SRL si SC Zeni Pan SRL Urziceni, către diferiţi beneficiari din domeniul morăritului şi panificaţiei din municipiul Bucureşti si judeţul Ilfov, circa 20 de beneficiari.
 
În acest ultim caz, exemplarul de evidenţă primară care exprima cantitatea reală vândută, împreună cu înscrisurile adiacente, respectiv avize, tichete de cântar, însemnări private de natură financiară, erau distruse prin incendiere, în mod periodic, de către inculpaţii Merkit Ali Ekber şi Merkit Ali Ozgur, ori de către persoanele desemnate de aceştia, cu ştiinţa inculpatului Merkit Ali Erdem.
 
Acelaşi procedeu de întocmire de evidenţă contabilă dublă a fost utilizat de cei doi agenţi economici evidenţiaţi mai sus şi la livrarea de făină către unităţile proprii de productie, tip brutărie ale SC Edera Impex SRL Brăila şi SC Eda Impex COM SRL Brăila, produsele de panificaţie astfel rezultate fiind vândute fără documente legale, în condiţiile în care făina eliberataă pentru producţie nu era înregistrată în fişele de magazie.
 
Prin activitatea infracţională s-a cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în valoare de 12.206.307 lei reprezentând impozit pe profit şi TVA.
 
De asemenea, s-a reţinut că inculpatul Merkit Ali Erdem şi-a însuşit sumele de 125.160 euro, 36.230 USD si 61.395 lei din activitatea infracţională şi a dispus transmiterea acestora către alte persoane, conaţionali din Turcia, Germania şi Suedia, de pe numele unor salariaţi ai SC Delsan Prod SRL Buzău, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor.
 
În cauza au fost extinse cercetările penale şi pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, reţinându-se prin rechizitoriu că inculpaţii Merkit Ali Erdem si Merkit Ali Ekber au remis la 5 iulie 2013 suma de 10.000 euro, câte 5.000 euro fiecare, pretinsă de Holbanu Eugen la data de 4 iulie 2013 pentru ca acesta să intervină la prefectul judeţului Buzău, care urma să primească suma de 3.000 euro, şi la conducerea DSVSA Bucureşti, căreia urma să i se remită suma de 5.000 euro, pentru ca aceşti funcţionari să întreprindă demersurile necesare pentru neînchiderea punctului de lucru tip brutărie al SC Delsan Prod SRL Buzău, după ce activitatea acestuia fusese suspendată pentru remedierea unor deficienţe de natură igienico-sanitară.
 
Potrivit procurorilor DIICOT, în cauză s-au dispus măsuri asiguratorii în valoare de 2.628.515 euro şi 825.636 lei, în vederea recuperării prejudiciului.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.