Câinii care fac pipi pe stradă au stârnit dezbatere printre aleşii locali din Buzău

La Buzău, opoziția din Consiliul Local încearcă să modifice ”Regulamentul privind deținerea, creșterea, întreținerea și circulația câinilor și a celorlalte animale de companie pe raza municipiului Buzău”, astfel încât stăpânii animalelor de companie care urinează pe spațiul public să nu mai fie sancționați.

Consilierul USR Plus, Irinel Cîrstea, a cerut eliminarea articolului care prevede acest lucru, deoarece ”sancționarea stăpânilor animalelor de compania care urinează pe domeniul public este o măsură abuzivă care nu se aplică în niciun alt oraș din țară”.

”Pentru câinii fără stăpân cine plătește aceste amenzi, domnule viceprimar? Cumva, este discriminare? Acei câini fără stăpân sunt în proprietatea dumneavostră, a Primăriei. Adică, dumneavoastră să fiți amendați pentru câinii de pe stradă. Consider că această măsură este abuzivă”, a susținut Irinel Cîrstea.

În sprijinul consilierului URS PLUS a sărit și un consilier PNL. Florin Sangiu a spus că legea pe care trebuie să o respecte proprietarii de animale atunci când ies pe spațiul public nu prevede astfel de sancțiuni.

”Toate hotărârile de Consiliu Local trebuie să se bazeze pe lege. În lege nu scrie așa ceva. În lege scrie că se igienizează locul în care câinele își face nevoile, iar proprietarul câinelui trebuie să aibă pungă, făraș, mănuși și punga să se închidă și să se pună ulterior în pubelă. Acest articol care este introdusă prin hotărârea adoptată de Consiliul Local 307/2017 nici măcar în măcar în municipiul Cluj, la care se raportează domnul primar, nu există așa ceva”, a spus consilierul PNL.

Viceprimarul Ionuț Apostu (PSD) a explicat că Regulamentul privind deținerea, creșterea, întreținerea și circulația câinilor și a celorlalte animale de companie trebuie menținută în forma inițială deoarece a fost util. Poliția Locală a aplicat 234 de sancțiuni pentru cei care nu au respectat acest regulament și dacă acest articol ar fi scos atunci nu ar mai exista instrumentul legal prin care, cei care nu au grijă de animalele lor când ies afară să fie sancționați.

”Dacă eliminăm acest articol și prin absurd un proprietar își duce cățelul să facă pipi în locul de joacă, cum îl putem sancționa? Spuneți-mi și mie! Nu va sancționa polițistul local acum un câine care va face pipi pe trotuar, dar dacă va face pe mobilierul stradal, în stațiile de autobuz, pe gardul unei școli, sau pe flori, e clar că acel proprietar trebuie avertizat, măcar. Nu e normal”, a subliniat Ionuț Apostu.

Consiliul Local Municipal Buzău a decis ca sancțiunile să fie aplicate în continuare, cu votul a 15 dintre consilierii aflați la ședință.

Fii Reporter