vineri, 12 iulie, 2024

Dezastrul demografic românesc de la „firul ierbii”: „Sunt copii lăsați, se destramă familii…”

Dezastrul demografic românesc de la „firul ierbii”: „Sunt copii lăsați, se destramă familii…”

Facebook
Twitter
Email

Sunt aproximativ 50.000 de români care au plecat definitiv peste hotare în 2022, iar la țară fenomenul depopulării este mult mai vizibil decât la oraș. Ulițele aproape pustii din Maxenu, sat al comunei buzoiene Țintești, sunt principalul indiciu al depopulării, fenomen ce pare de nestăvilit. Deși figurează în scripte cu 2.000 de locuitori, în realitate numărul este mai mic.

Doamna Maria are trei copii stabiliți de mulți ani în vestul Europei. Prima a plecat fiica, în urmă cu 20 de ani, la Viena, în capitala Austriei. Frații săi mai mici au plecat pe rând, unul în Anglia, iar celălalt în Elveția, unde muncesc din greu să-și asigure traiul acolo dar și pentru a-și ajuta mama cu bani. Vorbește des cu ei, însă dorul este greu de astâmpărat.

„Am și eu copiii plecați și e foarte greu. Este depărtarea asta grea, sunt copii lăsați, se destramă familii, pentru bani chinuiți prin străinătăți. Nimeni nu a plecat de gras ce e. Nu ar sta și ei lângă casa lor? Ce să facă aici. Tineret nu mai este în sat. Să le dea Dumnezeu sănătate la toți și să-i ocrotească de orice și să vină sănătoși”, mărturisește localnica din Maxenu.

Aproape toți vecinii din Maxenu ai doamnei Maria au rude plecate peste hotare, copii, frați, verișori. Domnul Dumitru, de exemplu, are fiul în Spania de aproape două decenii. În timp ce muncește singur la cules prunele căzute din pomi, în fața porții, bărbatul ne povestește că băiatul său ales să se mute departe de casa în care a crescut, să înfrunte dorul de părinți, pentru a-i oferi fiicei sale șanse în plus de reușită în viață.

Tânărul a decis să plece cu familia sa în Spania după ce a rămas fără serviciu iar toate încercările de a-și găsi un alt loc de muncă au eșuat. Domnul Dumitru are 76 de ani și speră să apuce acea zi în care să-i vadă din nou aproape pe băiatul lui și familia acestuia, în gospodăria pe care s-au apucat să o construiască la câteva ulițe depărtare de casa bătrânească.

„Are fata născută acolo, crescută acolo. Acum, la anul, dă la facultate acolo. Nu cred că au de gând să rămână acolo. Poate doar copilul, care deja vrea să ceară cetățenie în Spania. Părinții fetei ar vrea să se întoarcă. E greu cu copii departe. Uite, cum suntem și noi acum, bătrâni, când aveam nevoie de ajutor, stăm și doar ne uităm pe străzi”, spune domnul Dumitru.

În luna august, multe dintre gospodăriile din satul Maxenu prind viață, odată cu revenirea în vacanță a multora dintre cei stabiliți în alte țări. Printre aceștia este și Ioana, o doamnă stabilită de 17 ani în Verona, Italia, oraș în care mai întâi se stabiliseră copiii ei. Are grijă de nepoți, pe care abia așteaptă să-i revadă după terminarea scurtei vacanțe în România.

„Stau de mulți ani în Italia. Păi, dacă copiii au plecat, m-am dus după ei, să-i ajut acolo, să le cresc copiii, ce să facem. Acolo avem mulți vecini români. Sunt de la Râmnicu Sărat, din Brăila, sunt mulți. Au plecat și ei cum a plecat tot tineretul după Revoluție. Vă dați seama, sunt acolo de 17 ani, 20 de ani aproape, m-am acomodat”, mărturisește doamna Ioana.

Chiar dacă satul Maxenu figurează în evidențele Primăriei Țintești cu circa 2.000 de locuitori, în realitate numărul este mai mic. Tinerii și-au părăsit gospodăriile, generație după generație, încă din anii `90, și au luat calea străinătății, atrași de mirajul unui trai mai bun și cu ajutorul celor plecați înainte.

„Noi sperăm ca mulți dintre cei plecați peste hotare și stau deja de câțiva ani să revină acasă. Sunt șanse, pentru că cei mai mulți observ că își păstrează gospodăriile, revin în vacanțe, de sărbători, alții își construiesc case de la zero, în toate satele comunei, probabil pentru că au în plan să revină la un moment dat. De la vechiul recensământ, populația comunei a scăzut cu circa 300 de persoane”, declară Aurel Stoica, primarul din Țintești.

Migrația externă se menține la cote înalte, avertizează sociologii, experți în demografie. Datele Institutului Național de Statistică (INS), arată că, în 2022, 50.000 de români au părăsit țara, cifra fiind una record. Aceasta înseamnă o depopulare echivalentă cu cea a municipiului Giurgiu.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.