luni, 26 februarie, 2024

Deputatul PSD Dănuț Păle susține dezvoltarea fermelor avicole și de suine: scădem importurile, creștem siguranța alimentară și oferim noi locuri de muncă

Deputatul PSD Dănuț Păle susține dezvoltarea fermelor avicole și de suine: scădem importurile, creștem siguranța alimentară și oferim noi locuri de muncă

Facebook
Twitter
Email

În cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților s-au aflat în dezbatere două proiecte de Lege care au ca scop eficientizarea sectorului avicol și pe cel al creșterii porcinelor.

Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol și Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie își propun să acorde ajutoare de stat pentru investiții în locuri de cazare în ferme de reproducție, inclusiv pentru prima populare, în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de creștere, de reproducție, exploatare sau incubație, după caz.

„Aceste ajutoare de stat vor da posibilitatea crescătorilor să aibă o producție crescută, ceea ce va duce treptat la o scădere a importurilor, lucru benefic pentru toată lumea, indiferent că sunt producători sau consumatori. În plus, ambele categorii de animale sunt la rândul lor mari consumatoare de cereale, porumb, grâu și orz sau oleaginoase, iar prin creșterea numărului de capete dintr-o fermă se va determina creșterea producției și valorificarea superioară a materiilor prime”, susține unul din coinițiatorii acestor proiecte, deputatul de Buzău și vicepreședinte al Comisiei de agricultură, medicul veterinar Dănuț Păle.

Cele două acte normative vor reglementa care sunt beneficiarii ajutoarelor, criteriile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modalitatea de accesare a programului. Una din condițiile pe care cei care accesează aceste ajutoare vor trebui să o îndeplinească în cazul primirii fondurilor este cea de a continua desfășurarea activității de reproducție în sectorul suinelor și de reproducție sau de creștere în cel avicol pe o perioadă de minim 10 ani de la finalizarea investiției.

„Ajutoarele de stat care dorim să fie acordate fermierilor au foarte multe avantaje. De la creșterea siguranței și securității alimentare prin o mai mare disponibilitate de produse autohtone și asigurarea produselor în stare proaspătă pentru industria alimentară până la asigurarea locurilor de muncă prin menținerea activităților productive și încurajarea asocierii producătorilor din aceste sectoare.” a mai spus Dănuț Păle.

Cele două proiecte au trecut deja de Senatul României și vor ajunge în curând în plenul Camerei Deputaților.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.