marți, 15 octombrie, 2024

Deodorantul nu elimină doar transpirația. Află acum ce ingrediente nocive pentru organism se ascund în spatele compoziției unui astfel de produs

Deodorantul nu elimină doar transpirația. Află acum ce ingrediente nocive pentru organism se ascund în spatele compoziției unui astfel de produs

Facebook
Twitter
Email

Odată  cu venirea căldurii, tot mai multe persoane încep să se preocupe mai mult de anumite aspecte legate de corpul lor. Fie încep să țină diete și să facă mai mult sport pentru a căpăta o siluetă suplă, numai bună de afișat pe plajă, fie investesc mai mult în produse de îngrijire corporală Unul din cele mai folosite astfel de produse de îngrijire pe timp de vară este deodorantul, produs care are rolul de a distruge bacteriile de la nivelul pielii, reducând astfel mirosul. Însă, deoarece vara se transpiră mai mult, dorința de reîmprospătare este mai mare și astfel se crează iluzia că aplicarea în exces a deodorantului este soluția salvatoare.

Care sunt cele mai periculoase ingrediente din deodorante

Știai că multe produse cosmetice care fac parte din rutina zilnică de îngrijire, printre care și deodorantele, conțin o serie de ingrediente destul de dăunătoare pentru organism? Acestea pot intra direct în fluxul sanguin, fără a fi metabolizate la nivelul ficatului sau a sistemului digestiv, ceea ce le face și mai dăunătoare

De exemplu, o serie de studii realizate de-a lungul timpului pe anumite  teste de sânge au arătat că multe dintre substanțele incluse în mod obișnuit în produsele deodorante pot, de fapt, să pătrundă în epidermă și apoi în organism.

Totodată, unii compuși utilizați în deodorant sunt absorbiți și depozitați în celulele adipoase localizate în zona axilelor, zonă bogată și în receptori hormonali, care ar putea reacționa la unele dintre aceleași ingrediente deodorante.

  • Parfumul

Cele mai multe deodorante, pentru a putea  avea acel miros plăcut, au diferite cantități de parfum adăugate. Adevărata problemă este că dincolo de această denumire simplă de parfum se pot adăuga diferiți  compuși parfumați ce pot provoca iritații ale pielii sau alergii.

  • Ftalații

Acești compuși sunt adăugați în compoziția deodorantului deoarece îl ajută să rămână mai  mult timp pe piele. Astfel, dacă un deodorant îți promite o acțiune eficientă timp de cel  puțin 24 de ore, înseamnă că are ftalați substanță în compoziție.

Unele studii indică faptul că această substanță ar putea afecta producția testosteronului în organism și nu doar în cazul bărbaților, ceea ce ar putea duce în timp, la unele probleme legate de reproducere sau de menținerea sarcinii.

  • Parabenii

În general, există mai multe tipuri de parabeni mulți parabeni folosiți cu rol de conservanți în deodorant și alte produse de îngrijire personală. Cu toate că nu s-au descoperit încă rezultate concrete, unele cercetări sugerează faptul că mulți dintre aceștia pot interfera cu modul în care organismul produce și reglează estrogenul și alți hormoni. Acest aspect este periculos în cazul femeilor, ținând cont că deodorantul se aplică în zona sânilor, acolo unde există țesuturi sensibile și predispuse la apariția celulelor canceroase.

  • Aluminiul

Spre deosebire de parabenii care se regăsesc în cea mai mare parte a produselor cosmetice, aluminiul sau mai bine spus, ionii sau sărurile de aluminiu se regăsesc cu predilecție în produsele deodorante deoarece sunt ingredientele care împiedică transpirația, prin blocarea glandelor sudoripare. Sărurile trebuie să se dizolve pentru a bloca formarea transpirației pe suprafața porilor.

Unii specialiști sunt de părere că tocmai aceste săruri dizolvate pot pătrunde cu ușurință prin pori, apoi în vasele de sânge, mai ales în cazul unei axile proaspăt epilate și în timp, poate favoriza apariția unor celule canceroase în țesutul mamar.

Bine, asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la deodorante, căci nimeni nu-și dorește să stea în preajma unei persoane care degajă mirosuri. Însă te poți orienta spre o gamă de produse naturale, care nu includ în compoziția lor aluminiu. Pentru deodorante prietenoase cu organismul tau descopera oferta aici, pe Prova.ro.

  • Triclosanul

Această substanță este adăugată în produsele cosmetice pentru a preveni contaminarea bacteriană și pentru a ucide bacteriile de pe suprafața pielii. La fel ca în cazul produselor de îngrijire antiacneice, unele deodorante și antiperspirante ori săpunuri igienizante conțin în compoziția lor cantități semnificative de triclosan.

Această substanță  se regăsește în urină, cel mai des, iar mai multe cercetări sugerează că triclosanul ar putea interfera cu microbiomul organismului uman.

Deodorantul este un produs absolut necesar în rutina de îngrijire corporală, mai ales pe perioada verii, însă multe mărci celebre includ în componența acestora substanțe  neprietenoase cu organismul uman. Soluția, desigur, nu este să renunți la folosirea unui ci să te orientezi spre produse alcătuite din compuși naturali, care nu afectează pielea și sănătatea în favoarea esteticului.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.