luni, 20 mai, 2024

Cutremurul de joi a băgat spaima în locatarii celui mai șubred bloc din Buzău

Cutremurul de joi a băgat spaima în locatarii celui mai șubred bloc din Buzău

Facebook
Twitter
Email

Seismul de joi dimineață readuce în atenție vulnerabilitatea clădirilor din localitățile de la Curbură. Iar Buzăul are peste 40 de clădiri care se pot dărâma. Locatarii unui bloc turn din cartierul buzoian Micro 14, deteriorat de marile cutremure din 1977 și 1986, trăiesc clipe de teroare la fiecare mișcare telurică.

„Am scăpat și de data aceasta. Vom vedea mai târziu. Stând în pat, am observat că se mișcă mobila apoi s-a scârțâit și ușa și am realizat că e cutremur. Nu m-am gândit să fug, pentru că nu este bine să te prindă pe scări”, spune unul dintre locatarii blocului 41.

Cei peste 200 de locatari ai blocului 41 aşteaptă de peste trei decenii ziua consolidării imobilului, care este încadrată la clasa I de risc seismic. Blocul turn a fost afectat puternic la cutremurele din 1977 și 1986, el fiind șubred încă din ziua în care a fost dat în folosință, din cauza unor vicii de execuţie.

Deși estimat inițial la 5,2 grade pe scara Richter, cutremurul produs joi dimineață în județul Buzău a avut magnitudinea de 5,4, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat că nu vor exista replici în urma acestui seism.

„Cutremurul din această dimineaţă a avut intensitate V şi s-a produs la o adâncime de 148 de kilometri, în funcţie de numărul de staţii care au fost introduse în localizare. Este un cutremur moderat în activitatea seismică din zona Vrancea şi nu produce replici. Totul este în limite normale”, a precizat şeful INFP.

Un număr de 30 de blocuri din municipiul Buzău, lot care cuprinde și o parte dintre clădirile cu risc seismic major, vor fi consolidate și reabilitate termic, începând din 2023. Este vorba despre un proiect al Primăriei Buzău, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.