Cumpăra porci din focare de pestă porcină africană și îi vindea ca fiind din ferma proprie

DSV Buzău susține că a aflat sursa răspândirii cu repeziciune a pestei porcine africane în județ. Suspectează un samsar din Râmnicu Sărat că și-ar fi dezvoltat o adevărată afacere din cumpărarea porcilor din focare de boală, la prețuri mici, și vânzarea lor în diverse alte locuri, la prețul pieței.

Direcția Sanitar Veterinară Buzău a demarat o amplă anchetă și pregătește o plângere la Parchet pe numele unui samsar de animale, cu domiciliul în Râmnicu Sărat, care ar fi vândut porci fără documente legale. Este vorba despre H. Z., proprietarul unei exploatații în care bărbatul creștea circa o sută de porci.

Există indicii, spun surse din DSVSA Buzău, că negustorul râmnicean ar fi cumpărat animale bolnave din zone în care evoluau focare de pestă porcină africană, pe care ulterior le-ar fi vândut gospodarilor din județul Buzău, fără să-i pese că astfel favorizează răspândirea virusului în județ.

Suspiciunile specialiștilor DSV au fost întărite de un eveniment rutier în care a fost implicată una dintre dubele cu care samsarul transporta porcii din zonele de focar către grajdurile pe care le deține în apropiere de municipiul Râmnicu Sărat.

Pe data de 7 februarie, pe drumul european E85, la ieșirea din Râmnicu Sărat spre Focșani, a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate o dubă și un autoturism. După impactul care a dus la deteriorarea portierelor din spate a mașinii mai mulți porci ar fi scăpat pe câmp, potrivit martorilor.

CONTINUAREA AICI

https://adevarul.ro/locale/buzau/porci-luati-focare-pesta-porcina-africana-vanduti-samsarii-buzau-fiind-ferma-proprie-video-1_6034ce0e5163ec427145b588/index.html

Fii Reporter