miercuri, 21 februarie, 2024

Cum se văd din satelit uriașele gropi cu reziduuri de lângă Buzău și Râmnicu Sărat

Cum se văd din satelit uriașele gropi cu reziduuri de lângă Buzău și Râmnicu Sărat

Facebook
Twitter
Email

Mari pete maronii sunt vizibile din satelit în zonele industriale din cele două orașe ale județului Buzău. În municipiul reședință de județ, o baltă cât un cartier de mare conține deșeuri organice de la fabrica de zahăr. La râmnicu Sărat, fotografia aeriană surprinde batalul cu ulei uzat al societății Venus Oilreg.

Orașul Buzău are pe teritoriul său, în partea de sud, aproape zece hectare de teren îmbibat cu reziduuri organice. De la înființare, până în urmă nu cu mult timp, fabrica de zahăr a deversat în acel batal tot ceea ce rezulta din procesul de prelucrare a sfeclei. Autoritățile spun că depunerea de reziduuri nu prezintă pericol pentru sol sau sănătate publică, ci doar un miros neplăcut.

”Într-adevăr este o zonă destul de întinsă cea în care sunt fostele batale de la fabrica de zahăr în care se depozitau reziduuri din produsul tehnologic. Este un reziduu organic, nepericulos. Nu există risc nici pentru sol, nici pentru sănătatea publică”, spune prefectul Carmen Ichim, fost comisar șef al Gărzii de Mediu.

sa 1

La Râmnicu Sărat, este o depunere de ulei rezidual, al rafinăriei Venus Oilreg, care, potrivit Gărzii de Mediu Buzău, se menține în parametri nepericuloși de poluare. Asta, după ce proprietarul depozitului a fost amendat anul trecut pentru gestionare defectuoasă.

S-au trasat termene pentru închiderea conformă a depozitului de reziduuri și pentru consolidarea unui mal care se fisurase. Depozitul este aproape de albia râului Râmnicu Sărat.

La Venus Oilreg, care deține un batal de peste șase hectare, cu reziduu de gudron acid, adică ulei uzat, avem foraje de observație, avem pază și program de conformare. În acest sens există obligații de mediu încheiate între Remat Metal Master din București și Protecția Mediului. Sunt depuse documente, un proiect de închidere și se respectă etapele”, spune Carmen Ichim.

sa 3

Cât privește riscul fisurării unui perete, acesta a fost eliminat după ce Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea este în curs de consolidare a malului râului Râmnicu Sărat și face monitorizări frecvente. Inclusiv scoietatea care a cumpărat depozitul de reziduuri trimite semestrial Gărzii de Mediu buletine de monitorizare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.