Îți dorești ca finisajele lucrării tale să capete un aspect de invidiat? Gletul este folosit de cele mai multe ori pentru a acoperi imperfecțiunile estetice sau denivelări de la nivelul unui perete sau unui tavan.
Cum se aplică gletul – ce diferență există între gletul de încărcare și cel de finisare?
Îți dorești ca finisajele lucrării tale să capete un aspect de invidiat?
Gletul este folosit de cele mai multe ori pentru a acoperi imperfecțiunile estetice sau denivelări de la nivelul unui perete sau unui tavan. De asemenea, este important să știi că un asemenea material poate fi utilizat doar pentru finisajele interioare. Nu este conceput pentru a face față condițiilor meteorologice extreme suportate de suprafețele exterioare ale casei. Un alt aspect pe care trebuie să-l cunoști înainte de a trece la etapele de execuție este că există două tipuri de gleturi. Pentru a te bucura de rezultatele dorite, vei fi nevoit să le aplici pe ambele la nivelul proiectului derulat.
Care este rolul gletului de încărcare?
Gletul de încărcare vine la pachet cu mai multe beneficii. De aceea, reprezintă o alegere populară, indiferent că începi o construcție nouă sau renovezi una deja existentă.
Printre principalele roluri ale gletului de încărcare se numără:
- Acoperirea golurilor – În momentul în care construiești un perete sau tavan, utilizarea unui glet de încărcare este obligatorie. Indiferent de materialele folosite pentru a realiza lucrarea, există riscul de apariție a fisurilor. Însă, aplicarea gletului va rezolva imediat problema întâmpinată.
- Nivelarea suprafeței – Pentru a putea finisa corespunzător suprafața, este necesar să fie plană și netedă. Asigură-te că acoperi cu succes toate fisurile de la nivelul peretelui sau tavanului. Ulterior, verifică construcția și aplică glet de încărcare pentru a înlătura orice denivelare. Deși poate părea o etapă dificilă, nivelarea cu maximă atenție te va scăpa de apariția defectelor estetice sau problemelor tehnice.
- Consolidarea construcției – Un alt motiv pentru care gletul de încărcare nu poate lipsi din planul tău de construcție este consolidarea clădirii. Golurile și fisurile de la nivelul pereților reprezintă puncte slabe al structurii. Prin acoperirea lor corespunzătoare, te vei bucura de o lucrare mai stabilă și mai rezistentă la șocuri. În plus, costurile sunt nesemnificative comparativ cu beneficiile de care vei avea parte.
Ce beneficii aduce gletul de finisare?
Gletul de finisare trebuie aplicat imediat după terminarea stratului cu glet de încărcare. Cele două materiale sunt foarte asemănătoare din punct de vedere al proprietăților pe care le oferă, însă fiecare se bucură de câteva beneficii distincte.
Iată care sunt plusurile pe care gletul de finisare le va aduce proiectului tău:
- Corectarea micilor imperfecțiuni – Gletul de încărcare este utilizat pentru a acoperi golurile majore de la nivelul pereților. În completarea lui vine gletul de finisare – material ce este utilizat pentru a elimina micile imperfecțiuni rămase. În cazul în care suprafața obținută nu este pe placul tău, finisarea reprezintă momentul în care poți rezolva orice problemă. De la micile crăpături până la defectele de nivelare – toate vor fi înlăturate cu succes.
- Aspect calitativ – Deși primul strat de glet contribuie la asigurarea rezistenței clădirii, aspectul rezultat nu este unul deosebit. De aceea, gletul de finisare trebuie inclus pe propria listă de cumpărături. Astfel, nu doar că vei scăpa de imperfecțiuni, ci vei pregăti pereții sau tavanul pentru aplicarea vopselei preferate. De asemenea, materialul permite chiar și montarea tapetului după ce suprafața este perfect uscată.
- Protecție – Un alt rol important pe care gletul de finisare îl deservește este cel de protejare a straturilor interioare. Umiditatea în exces sau șocurile mecanice nu vor mai reprezenta probleme greu de gestionat. Structura materialului oferă grade sporite de siguranță, funcționalitate și durabilitate.
Selectarea unor materiale de construcție calitative nu este suficientă pentru a consolida structura clădirii. Importanța deosebită a finisajelor face ca asemenea materiale să fie indispensabile lucrărilor calitative.
Estetica proiectului tău contează mai mult decât te-ai fi așteptat, profită și tu de avantaje!