duminică, 25 februarie, 2024

Cum să-ți protejezi gospodăria de efectele fenomenelor meteo periculoase: Sfaturi utile pentru buzoieni

Cum să-ți protejezi gospodăria de efectele fenomenelor meteo periculoase: Sfaturi utile pentru buzoieni

Facebook
Twitter
Email

Multe localități din Buzău au fost afectate de ploile torențiale din ultima perioadă. Inundațiile pot pune în pericol gospodăriile cetățenilor și chiar viața acestora. Dacă locuiți în zone expuse la viituri, scurgeri de pe versanți și torenți, este bine să știți că puteți lua din timp câteva măsuri de siguranță, astfel încât să limitați efectele dezastrelor.

Ce soluții avem atunci când natura se revoltă?

Pentru a reduce cât mai mult eventualele daune pe care le pot provoca inundațiile, există câteva metode preventive, folosite în întreaga lume. O parte dintre acestea sunt la îndemâna populației, iar o altă parte cad în sarcina autorităților. Când vă aflați în plină situație de criză, alertați serviciul de urgență și urmați instrucțiunile care vi se oferă.

Amănunte pe care trebuie să le aibă în vedere cetățenii

  • Amplasarea     locuinței. Atunci când porniți de la zero și cumpărați un teren pentru construcția unei case, informați-vă cu privire la specificul zonei. Este important de știut dacă este o zonă expusă viiturilor. De asemenea, dacă terenul se află în preajma unui     curs de apă, trebuie să știți dacă există și cât de mare este riscul de inundație.    
  • În cazul în care locuiți deja într-o zonă riscantă, luați în calcul relocarea.     Dacă acest lucru nu este posibil, luați măsuri pentru asigurarea drenajului curții și a fortificării locuinței și     dependințelor. Cu pricepere și răbdare, puteți realiza și singuri săpături și lucrări de ranforsare. Alegeți materiale rezistente și ustensile performante. Atomico.ro oferă o     varietate de aparate și unelte pentru profesioniști și amatori. Spre exemplu, gama de scule Total poate acoperi din această perspectivă tot necesarul pentru astfel de lucrări.        
  • Când realizați     lucrări în vederea drenajului (șanțuri, rigole), fiți atenți ca acestea să poată direcționa apa către o zonă mai joasă, care să nu acumuleze apa și să nu pună în pericol alte gospodării. Ideal este ca aceste lucrări să se facă împreună     cu vecinii, pe toată distanța pe care viiturile ar putea provoca     daune, din amonte în aval.
  • Pentru ranforsarea clădirilor, solicitați sfatul unui specialist în construcții. Indiferent că veți realiza lucrarea pe cont propriu sau cu ajutorul unei firme specializate, trebuie să știți care sunt materialele potrivite. Luați în calcul și recomandările cu privire la fundație și structura de rezistență.

Acțiuni de realizat de către autoritățile și instituțiile publice sau cu ajutorul acestora:

  • Construirea de baraje și diguri, care împiedică ieșirea cursurilor de apă din albie. În cazul în care acestea nu există într-o zonă cu risc ridicat sau observați deteriorări ale celor existente, alertați autoritățile. Oricare cetățean poate solicita aplicarea măsurilor necesare prin întocmirea unei petiții adresate primăriei.    
  • Repararea și     fortificarea podurilor este importantă mai ales din perspectiva evitării situației în care anumite localități să rămână izolate. În aceste cazuri, devine dificilă inclusiv intervenția salvatorilor.
  • Împădurirea sau reîmpădurirea. Copacii reușesc să întârzie scurgerile mari de apă și împiedică alunecările de teren. O mare parte dintre dezastrele naturale care s-au produs în ultimii ani în România au avut loc în zone în care pădurile au fost tăiate masiv.     Plantarea de pădure nouă se poate face și în urma unei inițiative civice, cu sprijinul autorităților locale sau al asociațiilor și ONG-urilor.    
  • Achiziționarea de motopompe eficiente, care să poată ajuta la evacuarea apei din gospodării, clădiri de locuințe sau de birouri.
  • Informarea corectă despre planul de acțiune și comportamentul recomandat(vezi aici) într-o situație de criză.    

Așadar, pentru a evita situațiile de criză, este nevoie de o bună evaluare a fiecărei zone și situații în parte și de organizare. Este esențială conlucrarea dintre cetățeni și autorități, mai ales în cazul realizării unor acțiuni și lucrări de anvergură. Iar în ceea ce privește gospodăria proprie, limitați riscurile prin adoptarea măsurilor preventive adecvate.  

Sursă foto: Pexels.com

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.