Perioada de inceput a vietii unui caine este una magica, plina de joaca, rautati si multa energie dar este si un moment cheie in dezvoltarea cainelui tau. Multe comportamente problematice manifestate de cainii adulti, cum ar fi anxietatea de separare, reactivitatea sau frica de straini, sunt consecinta primelor luni de viata. Cu toate acestea, cresterea catelusului pentru a fi increzator si sigur pe sine rezolva multe astfel de probleme inainte ca acestea sa se manifeste.
7 sfaturi pentru a creste un catel increzator
1. Nu pierdeti momentul critic de socializare a catelusului
Desi cainii de orice varsta pot invata lucruri noi, cateii au o perioada critica de timp in care experientele lor au consecinte pe tot parcursul vietii. Aceasta fereastra de socializare a catelului este „deschisa” doar in primele trei luni din viata catelusului tau. In aceasta perioada, daca catelul formeaza o asociere pozitiva cu ceva, acest lucru va persista pana la varsta adulta.
Cu toate acestea, experientele ratate au si consecinte. De exemplu, daca catelul tau nu intalneste niciodata oameni care se plimba cu baston, atunci cand ii intalnesc pe acesti oameni ca adult, cainele tau se poate simti inconfortabil sau chiar anxios in prezenta lor. Cu cat catelul tau are mai multe intalniri pozitive in primele trei luni, cu atat va fi mai sigur de sine ca un caine adult. Deci, socializarea catelului si posibilitatea de a experimenta cat mai multe situatii noi, intr-un mod pozitiv, este ceva ce nu trebuie sa pierzi in primele trei luni de viata ale catelusului.
2. Familiarizati catelul cu oameni noi
In primele saptamani acasa, trebuie sa-ti socializezi catelul cu oameni de toate tipurile. Acest lucru va asigura ca atunci cand cainele dvs. este adult, va vedea pe toata lumea ca pe un prieten. Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-ti coplesesti catelul cu o multime de oameni deodata. Organizati mici petreceri de catei cu doar cativa invitati de fiecare data. Inscrierea la un curs de dresaj pentru catei poate adauga si mai multe persoane la calendarul social al puiului tau.
Permiteti catelusului sa se apropie de straini si nu invers. Acest lucru ii permite catelului tau sa stabileasca ritmul. Rugati-i pe straini sa rasplateasca interactiunea catelusului dvs. cu laude si mici recompense. Pastrati toate experientele ca pe ceva pozitiv, astfel incat catelusul dvs. sa se bucure de experienta si sa-si construiasca increderea prin intalnirea cu oameni noi.
3. Prezinta-ti catelul altor animale
Este important sa socializezi catelul tau si cu alti caini. Ei au nevoie sa intalneasca caini mari, caini mici, caini cu par lung sau fara par, si asa mai departe. Si din nou, fa acele interactiuni placute pentru catelul tau. Incepeti cu intalniri cu un singur caine, si nu lasati pe celalalt caine sa va hartuiasca puiul. Cu toate acestea, este complet normal ca un caine adult sa puna la punct un catel exuberant. Supravegheaza toate interactiunile si asigura-te ca ambii caini se simt bine.
Nu uitati de alte animale pe care le-ar putea intalni cainele dvs., cum ar fi pisicile sau alte animale de companie. Invata-ti catelul cum sa se comporte calm in prezenta altor animale de companie si recompenseaza-l pentru ca actioneaza corespunzator in prezenta lor. Si pentru cainii care ar putea petrece timp in tara, includeti vaci, cai, capre etc. in programul dvs. de socializare.
4. Puneti catelul in situatii noi
Fereastra de socializare nu este doar pentru oameni si animale. Include si experiente, cum ar fi medii noi, zgomote diferite si suprafete ciudate. Este important sa-i construiesti increderea catelusului tau cu cat mai multe situatii posibil. Astfel incat, atunci cand se intalnesc din nou cu acele lucruri ca adult, sa fie mai degraba relaxati decat infricosati. Este mult mai multa munca sa schimbi raspunsul emotional al cainelui tau odata ce a crescut decat sa il familiarizezi cu situatia in stadiul de catel.
Gandeste-te la toate lucrurile cu care cainele tau s-ar putea confrunta de-a lungul vietii si include cat mai mult din ele in programul tau de socializare. Incepeti cu putin si construiti pe masura ce catelul devine confortabil. Cu alte cuvinte, pentru a-l ajuta sa abordeze scarile, fa-o pas cu pas, in loc sa te astepti ca el sa stapaneasca intreaga scara deodata. Pentru sunete care nu sunt sub controlul dvs., cum ar fi artificiile, luati in considerare utilizarea unei inregistrari a sunetului pentru a va expune si obisnui catelul cu sunetul inainte ca fereastra de socializare sa se inchida.
5. Invatati catelul sa ramana singur
O situatie adesea trecuta cu vederea si cu care trebuie sa se confrunte cateii este sa fie singuri. Desi este tentant sa petreci fiecare minut cu un nou animal de companie, este esential sa-ti inveti catelul cum sa fie singur. In caz contrar, cainele tau isi va cauta propria distractie sau si mai rau, va dezvolta anxietate de separare.
Incepeti cu o zona ingradita sigura, cum ar fi o lada sau un tarc pentru catei. Apoi lasati-va catelul inauntru pentru perioade foarte scurte de timp. Asigurati-va ca le oferiti ceva distractiv de facut in timp ce nu sunteti acolo, cum ar fi o jucarie cu recompense pentru caini. Acest lucru nu numai ca construieste asocieri pozitive cu a fi singur, dar il invata pe catelul tau activitati adecvate pentru timpul cand ramane singur. Cresteti incet timpul in care va lasati catelusul pana cand acesta este calm si increzator in sine.
6. Invata-ti catelul sa se simta confortabil cu retinerea
A fi atasat de o lesa, examinat de un veterinar sau tinut de un ingrijitor sunt toate forme de retinere. Si un caine care nu se simte confortabil sa fie retinut este un caine care poate reactiona din frica.
Invata-ti catelul sa se simta relaxat in timpul retinerii cu exercitii simple de manipulare. Incepeti cu mangaieri blande si combinati fiecare atingere cu o recompensa. Cresteti incet gradul manipularii pana cand ii puteti examina gura, urechile si labele catelusului dvs. in timp ce le tineti nemiscate.
7. Permite-i catelului tau sa stabileasca ritmul
Indiferent cu ce situatie noua se confrunta catelul tau, nu-l forta niciodata sa-si depaseasca nivelul de confort. O experienta proasta poate anula ore intregi de dresaj si poate duce la probleme pe viitor. Cu rabdare, lauda, incurajare si recompense, majoritatea cateilor vor aborda cu incredere lucruri noi in cel mai scurt timp.
Cu toate acestea, daca catelul tau este prea anxios sau timid, apeleaza cat mai curand posibil la ajutorul unui dresor de caini sau unui specialist in comportament canin pentru a-i corecta programul de crestere a increderii.