Cum poate pune lacăt pe ușa Prefecturii Buzău o fostă judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție

Fostul magistrat Elena Cîrcei, pensionat în 2015 prin decret prezidențial, cere despăgubiri de 70.000 de euro pentru un titlu de proprietate neemis tip de 26 de ani, deși există o hotărâre judecătorească în acest sens. Prefectul Carmen Ichim declară că şansele statului de a câştiga acest proces, în calitate de parte reclamată, sunt foarte mici.

Comisia Judeţeană de Fond Funciar a fost chemată în judecată, într-o speţă funciară. Petenţii solicită daune de 70.000 de euro plus penalizări, pentru fiecare zi din 1991 până în prezent, pe motiv că, în tot acest timp, instituţiile statului nu au reconstituit dreptul de proprietate în cazul unui teren de pe raza comunei Beceni. La această sumă se adaugă penalitățile zilnice, între 100 și 1.000 de lei, ceea ce înseamnă o sumă minimă de 200.000 de euro și care poate ajunge până la 2,1 milioane de euro.

Procesul pentru obținerea despăgubirilor a fost intentat direct prefectului, pe persoană fizică, pentru că n-a fost emis titlul de proprietate, iar Carmen Ichim se teme că-l va pierde, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea fi obligată să plătească din buzunar suma colosală. Cazul a fost luat în discuție miercuri, în ședința extraordinară a Comisiei județene de Fond Funciar, spre finalul căreia prefectul Carmen Ichim, vizibil afectată de consecințele pierderii procesului, a izbucnit în lacrimi.

”Sunt contrariată că am putea fi obligați să plătim câte o mie de lei pe zi pentru 26 de ani câți s-au scurs din anul 1991. Asta înseamnă peste 2 milioane de euro. Nu spun că oamenii nu au avut dreptate. Titlurile trebuiau date și chiar nu știu de ce nu au fost date. (…) Dacă mi se va lua fie și un leu din salariu ca amendă, imediat îmi voi da demisia. Iar dacă se va întâmpla așa, fiți siguri că nu va mai veni nimeni prefect la Buzău”, a declarat Carmen Ichim, prefectul județului Buzău.

Prezent în comisie, primarul din Beceni a declarat că a încercat să pună proprietarul în posesie în mai multe rânduri, dar acesta a refuzat. Conform spuselor oficialilor din prefectură, există un document de donaţie, semnat în 2012 de petent, prin care se recunoaşte, practic, titlul de proprietate.

Juriștii din Prefectură au descoperit că persoana care a acţionat în judecată Comisia de Fond Funciar este o fostă judecătoare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fost magistrat în Tribunalul Buzău. Elena Cîrcei a activat în Tribunalul buzoian între 1994 şi 2000 şi în cadrul Judecătoriei între 1988 şi 1994. Prefectul Carmen Ichim declară că şansele statului de a câştiga acest proces, în calitate de parte reclamată, sunt mici.

”Mi se pare strigător la cer ca un magistrat să facă lucrurile astea. Să lași o instituție 25 de ani fără să îi spui nimic, mi se pare că este un lucru făcut deliberat ca să obții niște bani. Înțeleg că până în anul 2011 a refuzat punerea în posesie și chiar am înțeles că în 2012 sunt niște acte de donație care nu știu cum or fi fost făcute fără titlu de proprietate. Sunt surprinsă că un om care știe ce vorbește cere asemenea penalități din 16 decembrie 1991. Cred că puteau să facă mai dinainte acțiunea, dar cred că intenționat au lăsat să treacă o perioadă mare”, a spus prefectul Carmen Ichim.

Prefectura Buzău, instituția care coordonează activitatea Comisie Județene de Fond Funciar, a fost dată în judecată în 800 de procese, dintre care 100 au fost deja pierdute și se solicită despăgubiri.

Proprietara terenului pentru care trebuia emis titlul de proprietate încă din 1991, Elena Cârcei, este doctor în drept comercial din 1995. A fost magistrat la Judecătoria Buzău, la Tribunal și apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, din 2000 până în 2015, când s-a pensionat. Înainte de a deveni judecător, Elena Cîrcei a practicat avocatura timp de cinci ani în cadrul Baroului Buzău.

Fii Reporter