Cum a ajuns un luptător din forțele speciale ale Poliției să slujească în altar

Viaţa unui poliţist de la mascaţi, buzoianul Ilie Samoilă, s-a schimbat radical când a împlinit vârsta de 30 de ani. Soarta şi voia lui Dumnezeu deopotrivă, crede el, l-au îndrumat către Biserică, iar în urmă cu cinci ani a devenit preot în comuna buzoiană Săpoca.

Ilie Samoilă s-a născut la Racoviţeni, judeţul Buzău, şi de mic a fost fascinat de sport. Îşi dorea să ajungă soldat în trupele de comando, iar ambiţia îl împingea să caute permanent căi spre împlinirea visului. Practică artele marţiale de la vârsta de 13 ani, sport care i-a adus în adolescenţă şi câteva titluri de campion naţional.

„La început, făceam sport acasă, la Racoviţeni. Aveam prieteni mai mari, care mai făcuseră diverse sporturi şi la care mă duceam să mă înveţe şi pe mine. Ulterior, când am venit în oraşul Buzău, m-am dus către sporturile de contact. Am făcut prima dată box, până la 20 de ani, şi de la această vârstă, am practicat kickboxing, cu Iulian Mihalcea, un antrenor foarte bun“, povesteşte Ilie Samoilă.

Începutul în trupele speciale

A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, la Universitatea Ovidius din Constanţa. În 2006, a devenit asistent universitar în Constanţa, unde a predat până în 2012. În 2007, buzoianul a luat concursul de angajare la Brigada Specială de Intervenţii a Jandarmeriei din Bucureşti, pe un post de instructor sportiv. „Acesta a fost începutul în trupele speciale. Am stat doi ani la jandarmi, în Bucureşti, după care am plecat la Brigada Mobilă de Jandarmi de la Constanţa, ca instructor sportiv.

„Îmi venea mai uşor, ca să ţin şi catedra pe care o aveam ca asistent universitar. Apoi, am zis să vin mai aproape de casă, la Buzău, şi m-am transferat la SIR, Serviciul de Intervenţie Rapidă, acum SAS. Aici am simţit că într-adevăr e altceva, un grup închegat, condus bine de Mihai Tărtăreanu, grup în care se punea bază pe pregătire, ca să nu apară probleme la intervenţii“, mărturiseşte fostul luptător la mascaţi.

Reportajul integral, pe adevarul.ro.

Fii Reporter