sâmbătă, 12 octombrie, 2024

Cum a ajuns un interlop din Râmnicu Sărat care a agresat un polițist să fie iertat de procuror

Cum a ajuns un interlop din Râmnicu Sărat care a agresat un polițist să fie iertat de procuror

Facebook
Twitter
Email

De ce își pierd polițiștii curajul în a interveni împotriva clanurilor țigănești? Pentru că își dau seama că munca lor e zadarnică și, pe deasupra, realizează cât de lipsiți de protecție sunt. Este relevant cazul unui agent de poliție care după ce a fost agresat la sfârșitul lunii august de un interlop, caz de ultraj ajuns pe masa parchetului local, a aflat că dosarul a fost clasat după numai câteva zile.

* Motivația procurorului: declarațiile martorilor din dosar sunt subiective și fără suport faptic.

În seara de 22 august 2017, doi poliţişti de la ordine publică au fost trimişi de ofiţerul de serviciu la o adresă din Râmnicu Sărat unde un cetăţean recalcitrant, Hadîr Zabar, făcea scandal şi îl ameninţa pe un vecin.

Acesta sunase la 112 pentru a cere protecţia oamenilor legii împotriva individului, membru al unui clan de romi din oraş. Poliţiştii au observat că acesta era beat şi se manifesta violent, refuzând iniţial să se legitimeze.

După intense negocieri, a acceptat să meargă pe celălalt trotuar, departe de adversarul său, împreună cu agentul Costel Eftimie. La un moment dat, Hadîr Zabar s-a smucit cu intenţia de a merge pe partea cealaltă a străzii, ca să îl atace pe vecinul care chemase poliţia, moment în care poliţistul care îl păzea s-a trezit cu o lovitură în gât apoi cu cămaşa sfâşiată.

”I-am îndepărtat pentru a nu se întărâta reciproc. Ce i s-o fi părut lui Zabar, că s-a ridicat brusc de pe piatra pe care se aşezase şi a vrut să fugă spre vecinul lui. I-am pus mâna în piept şi i-am zis să se liniştească. El imediat mi-a dat cu dosul palmei în gât, l-am îndepărtat, apoi s-a năpustit asupra mea şi m-a prins de guler ca să mă pună jos. L-am prins apoi de mână, am reuşit de l-am imobilizat şi l-am pus jos. I-am pus cătuşele, l-am băgat în maşină şi l-am dus la poliţie unde a venit şi persoana vătămată ca să depună plângere pentru distrugere şi ameninţări”, spune agentul de poliţie Costel Eftimie.

Au fost mai multe persoane de faţă, în timpul scandalului, însă doar trei au ajuns să depună mărturie. Zilele trecute, poliţiştii şi persoana care solicitase sprijinul poliţiei au constatat că procurorul de caz a dispus clasarea cauzei, ”întrucât nu a fost clar probat actul delictuos imputat suspectului”.

În viziunea anchetatorului din cadrul Parchetului Râmnicu Sărat, ultrajul nu a existat pentru că agresiunea s-ar fi produs atât de rapid încât martorii, de altfel subiectivi, nu aveau cum să vadă. Poliţistul ultragiat spune că pentru procuror nu a contat deloc cazierul suspectului, un vechi client al oamenilor legii, sau că victimă a scandalului este un director de instituţie publică din Buzău, care vrea însă să îşi păstreze anonimatul.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.