miercuri, 21 februarie, 2024

Craniu de om, descoperit lângă un bârlog de urs. Ar aparține unui sătean dispărut de trei luni

Craniu de om, descoperit lângă un bârlog de urs. Ar aparține unui sătean dispărut de trei luni

Facebook
Twitter
Email

Un craniu uman descoperit într-o pădure de pe raza comunei Lopătari poate fi indiciul care va spulbera misterul dispariției în luna decembrie 2022 a unui bătrân din Vârteju.

Potrivit poliției, un sătean a sunat duminică la 112, în jurul orei 16, pentru a anunța că într-un lăstăriș a zărit niște rămășițe umane, într-o zonă greu accesibilă. În apropierea craniului mai erau câteva resturi de îmbrăcăminte.

Un procuror și polițiști de la Investigații Criminale au descins la fața locului în urma apelului telefonic. Ei au găsit craniul putrezit complet, însă nu și restul corpului.

Anchetatorii au decis să reia căutările luni dimineață, pentru a descperi și restul scheletului. Sarcina va fi una extrem e dificilă, având în vedere că în imediata apropiere se află un bârlog de urs. Nu este exclus ca victima să fi fost ucisă de sălbăticiune în pădure și târâtă până în acel loc.

Potrivit unor surse din anchetă, craniul i-ar aparține bătrânului Ion Bostan, de 73 de ani, care a dispărut de acasă în decembrie 2022. Poliția a fost sesizată despre acest caz de către nepotul bărbatului, care are domiciliul în Câmpina, județul Prahova.

Acesta fusese în Lopătari pe 6 decembrie 2022, acasă la Ion Bostan, și totul părea în regulă. De a doua zi, însă, bătrânul nu le-a mai răspuns rudelor la telefon. Nepotul a cerut informații despre Ion Bostan de la vecinii lui, iar aceștia au transmis că nici ei nu l-au mai văzut prin curte de ceva vreme.

Ion Bostan era unul dintre ultimii trei locuitori din Vârteju, sat extrem de afectat de fenomenul depopulării, deși se află la doar circa trei kilometri distanță de centrul comunei Lopătari. Accesul spre cătun este însă foarte dificil, pâlcul de case fiind pe o coastă împădurită, „dincolo de gârlă”, cum spun sătenii.

Polițiștii buzoieni l-au dat pe bărbat în urmărire. „În perioada 06.12.2022, orele 16:30 – 07.12.2022, orele 08:00 a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și nu a mai revenit. La momentul plecării era îmbrăcat cu obiecte de vestimentație specifice vârstei, fără a se cunoaște alte detalii. Nu are asupra sa cartea de identitate, telefon mobil sau alte bunuri”, se arată într-un mesaj transmis în decembrie de IPJ Buzău.

De pe 9 decembrie 2022, zona a fost scotocită frecvent de echipele de căutare, formate din polițiști de la secțiile rurale, însoțiți de câini specializați în astfel de misiuni, jandarmi și voluntari mobilizați de autoritățile locale.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.