FOTO Corcodușele au crescut anormal de mari și au forme ciudate. Ce a provocat mutilarea fructelor

Nu doar seceta este periculoasă, ci și umiditatea, care în anumite condiții poate genera anomalii nemaiîntâlnite. Corcodușele, de exemplu, au crescut peste măsură și au forme ciudate. Specialiștii presupun că fenomenul este provocat de o ciupercă.

Rar li s-a întâmplat până acum gospodarilor din satele Bărăganului ca în loc de corcodușe să găsească în pomi fructe care seamănă mai degrabă cu niște păstăi.

Uimitor este că neobișnuitele fructe, care nici nu au apucat să formeze sâmburi, se usucă repede și cad de pe crengi.

”Corcodușe cu forma asta nu am mai văzut. Erau alte variante de deformare a fructelor din cauza unor ploi acide sau a frigului. Acum am văzut pentru prima dată să semene cu niște păstăi”, spune Răzvan Nicula, din Smeeni.

Astfel de fructe ciudate, numite chirtoci în această regiune a țării, au fost semnalate în tot județul Buzău. În timp ce oamenii de la țară pun mutilarea frucelor pe seama ploilor acide, specialiștii în horticultură spun că de vină ar fi o ciupercă.

”Sunt anomalii, le-am putea spune. Această caracteristică a fructului, care este mult mai dezvoltat decât era normal și diferă inclusiv forma, aspectul, culoarea, e dată de o ciupercă, taphrina pruni, care se manifestă în condiții specifice de climă. Practic, anul acesta, dezvoltarea acestei ciuperci a fost favorizată de temperatură, umiditate dar și de polenizare deficitară”, explică horticultorul Costel Vânătoru.

Corcodușii din curțile oamenilor vor rămâne în scurt timp fără fructe, după cum observă deja gospodarii din Buzău. Ei se gândesc că vor avea mai puține fructe pentru pus la fermentat apoi la distilat, ca să producă țuica.

Fii Reporter


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau