Conturile primăriei municipiului Buzău, blocate din cauza unei datorii vechi de un deceniu

Primăria Buzău va avea de săptămâna viitoare conturile blocate din cauza unui credit bancar contractat acum un deceniu de către fostul frunizor de energie termică, Ecogen Energy, pentru plata energiei termice furnizate în sistem centralizat.

Primăria Buzău a primit o notificare de plată privind achitarea sumei de peste 1,15 milioane de euro către o bancă privată.

Este vorba despre două bilete la ordin garantate de Primăria Buzău, instituție condusă la acea vreme de Constantin Boșcodeală.

Constantin Toma consideră că la mijloc este o inginerie financiară la limita legalității, din care nu lipsesc societățile intermediare care percepeau comisioane uriașe.

”Am primit o notificare de plată din partea unei bănci prin care ne obligă să plătim datoria pe care o avea Ecogen Energy la bancă, respectiv ultimele două bilete la ordin avalizate de Primăria Buzău. Fostul primar și-a asumat răspunderea și a semnat în numele Consiliului Local, deci a decis să ia niște hotărâri. A semnat acest document cu banca și nu avea voie; era numai competența Consiliului Local Municipal”, a declarat primarul Constantin Toma.

În aceste condiții, activitatea Primăriei Buzău va intra într-un blocaj total. Primarul Toma susține că nu cade în sarcina Primăriei plata acestei datorii uriașe pentru care Primăria Buzău se judecă în instanță cu banca respectivă, primul termen în proces fiind programat pe 11 iunie.

”Conturile noastre în cinci zile vor fi blocate toate, iar orice bănuț care intră în cont va fi executat. Avem foarte multe probleme pentru că s-au încasat foarte puțini bani. Avem inclusiv riscul de a nu se putea plăti salariile, gunoiul de pe stradă, nu mai vorbesc de reparații și investiții prognozate”, a declarat primarul Constantin Toma.

Edilul șef al Buzăului a explicat miercuri și mecanismul prin care, an de an, societatea care producea energia termică, Ecogen Energy, intrată în insolvență în mai 2019, ieșea pe profit, iar Regia Autonomă Municipală Buzău, societatea care furniza căldura, acumula datorii an de an, ajungând în pragul falimentului.

Constantin Toma spune că a contestat în instanță plata acestei datorii, pe care o consideră nelegală, din moment ce biletele la ordin au fost garantate de Primăria Buzău, și nu de Consiliul Local Municipal.

Deși acțiunea la Tribunalul Buzău a fost demarară în decembrie, anul trecut, primul termen al procesului va avea loc însă de abia pe 11 iunie. Primarul Toma spune că, anul trecut, conducerea Ecogen i-a făcut plângere penală la DNA, însă dosarul a fost clasat.

Fii Reporter