marți, 15 octombrie, 2024

Consiliul Județean a oferit bastoane cu baza stabilizatoare unui număr de 50 de buzoieni diagnosticați cu boala Parkinson

Consiliul Județean a oferit bastoane cu baza stabilizatoare unui număr de 50 de buzoieni diagnosticați cu boala Parkinson

Facebook
Twitter
Email

Consiliul Județean Buzău a oferit bastoane cu baza stabilizatoare unui număr de 50 de buzoieni diagnosticați cu boala Parkinson, miercuri, în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu IPJ Buzău și Asociația „Laleaua Buzăului”. La nivelul județului Buzău, în evidențele CJAS sunt înregistrate aproximativ 1.500 de persoane.

Consiliul Județean Buzău a alocat fondurile necesare pentru achiziționarea a 50 de bastoane speciale și pentru tipărirea a 3.000 de pliante informative. Bastoanele sunt destinate pacienților cu forme avansate ale bolii, iar pliantele informative sunt distribuite de către polițiști șoferilor, motocicliștilor și bicicliștilor aflați în trafic.

Aceste bastoane sunt reglabile și au o bandă reflectorizantă care îi va face mai vizibili pe pacienții cu boala Parkinson în trafic. Acest lucru le pot salva viața.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu a făcut un apel la participanții la trafic să fie mai toleranți cu persoanele aflate în astfel de situații și să dea dovadă de mai multă atenție în trafic, mai ales atunci când îi întâlnesc.

“Împreuna putem învinge boala Parkinson este un proiect de conștientizare a necesității de a ajuta și a respecta pacienții cu boala Parkinson, aflat la a 2-a ediție și organizat pentru a marca Ziua mondiala a bolii Parkinson. Felicitări Inspectoratului Județean de Poliție Buzău și Asociației pacienților cu boala Parkinson Laleaua Buzăului”, a ținut să menționeze președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Potrivit evidențelor oficiale, la nivelul județului Buzău există un număr de aproximativ 1500 de bolnavi de Parkinson, vârtsa predominată fiind între 55 și 70 de ani, dar medicul Angela Mânăscurtă a atras atenția că se află în creștere și numărul bolnavilor tineri, cu vârste în jur de 30 de ani.

”Este un număr foarte mare, impresionant și din acest motiv noi ne-am dorit să înființăm această asociație tocmai ca să ajutăm pacienții maxim posibil din cauză că în stadiile tardive ale bolii ei devin cu grad de handicap, au dizabilități destul de mari, nu se pot deplasa, nu se pot îngriji. (…) Preponderent este vârsta între 55 – 75 de ani, dar cu mare regret vreau să spun că avem și foarte mulți tineri de la 30 sau 35 de ani. Avem și Parkinson juvenil și este în creștere. Pacienții provin din întreg județul Buzău”, a declarat dr. neurolog Angela Mînăscurtă, președinte Asociația ,,Laleaua Buzăului”.

Parkinsonul se manifestă prin tremurături la nivelul membrelor, rigiditate sau chiar bocaj total al musculaturii membrelor superioare și inferioare, blocaj care poate fi chiar generalizat la nivelul întregii musculaturi.

Din această cauză, apar probleme cu echilibrul, iar pacienții cu Parkinson se deplasează cu greutate, având mersul poticnit, cu pași mărunți și foarte greu venindu-le să se deplaseze în linie dreaptă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.