Conflictul dintre cel mai mare dezvoltator imobiliar din Buzău, societatea Concas, și Primăra Buzău, ar putea fi rezolvat pe cale amiabilă. O nouă hotărâre judecătorească emisă recent de Tribunalul Dâmbovița aduce lămuriri în privința proprietarului de drept al unui teren aflat în litigiu de aproape 20 de ani.
Societatea Concas a intrat în conflict cu Primăria Buzău după ce secretarul municipalității, Eduard Pistol, a hotărât că ar fi ilegal să vândă terenul de sub clădirile din Cartierul Orizont, obiectiv edilitar ridicat după semnarea unui parteneriat public între cele două entități.
După ce Secretarul Primăriei Buzău a dat aviz de nelegalitate pentru vânzarea terenului, niciun proprietar din blocurile și vilele construite de Concas nu a mai putut intra în legalitate, statutul terenului de sub imobilele din Orizont fiind socotit ca fiind incert.
Dezvoltatorul imobiliar s-a plâns încă de anul trecut că are banii şi vrea să cumpere terenul pe care a pornit extinderea cartierului, însă nu are de la cine.
Secretarul Primăriei Buzău susține că terenul nu mai este al Primăriei Buzău, deşi la Cadastru scrie că aceasta ar fi proprietara, iar Agenţia Domeniului Statului (ADS) menţionează că nici ea nu este stăpână peste acel teren.
Pe data de 5 martie, Tribunalului din Dâmbovița a dat răspunsul la această speță delicată, chiar la solicitarea fostului primar, Constantin Boșcodeală, cel care a încheiat parteneriatul public privat între Primăria Buzău și Concas, pentru construcția cartierului Orizont.
Fostul edil a cerut să i se anuleze obligația de a achita despăgubiri statului român în urma unui schimb de terenuri dintre ADS și Primăria Buzău.
Boșcodeală a cerut în mod expres lămuriri despre actualul proprietar al terenului aflat în litigiu, întrucât a fost obligat de Curtea de Apel Ploiești la plata de despăgubiri către ADS în valoare de 531.062 lei, el având instituit și un sechestru asigurator pe mai multe bunuri.
Fostul edil ar fi scăpat de sechestru dar și de plata daunelor, dacă terenul de 33 de hectare nu ar mai fi fost în proprietatea Primăriei Buzău.
Pe data de 5 martie, instanța a respins cererea lui Boșcodeală, precizând că nu există niciun fel de nelămuriri cu privire la acest aspect, proprietarul actual al terenurului fiind Primăria Municipiului Buzău.
În motivarea deciziei, magistrații dâmbovițeni au făcut trimitere la documentele mai vechi, reținând că, “terenul de 33 ha., a rămas în proprietatea privată a Primăriiei Municipiului Buzău și că de fapt nu există neclarități în ceea ce privește proprietarul”.
Acest aspect ar putea conduce în cel mai scurt timp la o rezolvare amiabilă între dezvoltatorul Concas și Primăria Buzău.
”Urmează să informez și Primăria Buzău și consilierilii locali în legătură cu hotărârea emisă de Tribunalul Dâmbovița. Sper că de această dată să nu mai existe nicio nelămurire iar terenurile să fie vândute proprietarilor”, a declarat pentru presa locală patronul Concas, Ionel Gagu.
În şedinţa de Consiliu Local Municipal din februarie 2021, omul de afaceri Ionel Gagu informase consilierii că este pe punctul de a da în judecată municipalitatea şi de a cere despăgubiri în valoare de 20 de milioane de euro.
Dezvoltatorul care a ridicat casele şi blocurile din Orizont era convins că proiectul este blocat de primărie care, deşi a emis autorizaţii de construire, acum refuză să mai vândă terenurile.
„Lucrul cel mai urât este că o mare parte din aceste locuinţe sunt vândute către cetăţeni care şi-au pus la bătaie economiile, încearcă să ia credite şi vor să locuiească într-un cartier civilizat. Pentru că nu sunt proprietarii terenurilor, nu pot face credite la bănci, nu pot face branşamente la gaze. În acest moment, conform extrasului de carte funciară, Primăria Buzău este proprietarul acelor terenuri. În cazul în care, presupunând prin absurd, se va constata că primăria nu e proprietar, eu va trebui să fiu despăgubit. De către cine? De către Primăria Buzău, care mi-a dat autorizaţie să construiesc”, a spus Ionel Gagu.
În urmă cu 20 de ani, Primăria Buzău a semnat un parteneriat public-privat cu dezvoltatorul Concas, pentru o investiţie de peste 150 de milioane de euro în apartamente şi case pe un teren preluat de la Administraţia Domeniilor Statului (ADS) Buzău.
După ce municipalitatea a eliberat autorizaţie de construcţie pentru terenul de 33 de hectare, s-a ridicat cartierul de vile şi blocuri Orizont, singura investiţie imobiliară de amploare dezvoltată la Buzău, după Revoluţie.
Neclaritatea legată de statutul terenului a apărut în urma unui proces în care a fost judecat fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, pentru un schimb abuziv de terenuri între municipalitate, Administraţia Domeniilor Statului Buzău şi Statiunea de Cercetare Legumicolă (SCDL) Buzău.
Instanţa a constatat că faptele penale de care era acuzat Boșcodeală s-au prescris, anume infracţiunea de abuz în serviciu, dar judecătorii au precizat că infracţiunea a fost săvârşită, de aceea au hotărât ca, pe latură civilă, să-l oblige la plata unor despăgubiri către Agenţia Domeniilor Statului.
În urma unei sentinţe irevocabile, s-a dispus anularea procesului-verbal prin care parte din terenurile ocupate acum de cartierul Orizont au fost transferate de la Agenţia Domeniilor Statului către Primăria Buzău.
Ulterior, juriştii Primăriei Buzău au interpretat soluţia prin aceea că nu este legal să mai vândă terenurile pe care sunt ridicate locuinţele din cartierul Orizont întrucât terenurile nu ar mai aparține Primărie Buzău, chiar dacă, în textul hotărârii judecătorești nu se stipulează acest aspect.
Patronul complexului rezidențial avetizase încă de luna trecută că interpretarea juridică eronată a Secretarului Primăriei Buzău ar putea costa municipalitatea o sumă astronomică, dacă se va ajunge la un proces în instanță.
În şedinţa de Consiliu Local Municipal din februarie 2021, omul de afaceri Ionel Gagu le-a transmis consilierilor că este pe punctul de a da în judecată municipalitatea şi de a cere despăgubiri în valoare de 20 de milioane de euro.
Devoltatorul a pus deja în intârziere Primăria Buzău pentru pagube de aproape 7 milioane de euro, insă despăgubirile cerute ar putea ajunge chiar și la 20 de milioane de euro dacă autoritatea locală va refuza să vândă terenurile de sub casele achiziționate de către cumpărătorii de bună credință
Potrivit avocaților care au analizat speța, cea care ar avea de suportat despăgubiri, în eventualitatea unor soluţii judecătoreşti nefavorabile, ar fi tot administraţia municipiului Buzău.
”Cei mai mulţi sunt consideraţi cumpărători de bună credinţă. Este clar că rămân proprietari ai imobilelor, ai caselor respective, dar urmează să li se reglementeze situaţia juridică a terenurilor. Dacă terenul va rămâne domeniu public, proprietarii vor avea contracte de închiriere sau concesionare, dar cu despăgubire de la cel care le-a vândut iniţial, adică Primăria. În cele din urmă soluţii există, dar păgubitoare pentru cei care au cumpărat acolo”, preciza încă de anul trecut avocatul Florian Angelo.
De aceeași părere este și consilierul Constantin Florescu, fost judecător și fost președinte al Tribunalului Buzău, care a arătat că interpretarea juridică făcută de Secretarul Primăriei, era eronată.
”De data asta, Concas ne dă în judecată și, acum, noi riscăm să plătim aceste daune. Totul a plecat de la o situație de interpretare greșită a unei hotărâri judecătorești. Domnul Pistol, cu superficialitate, a zis că nu e legal să se mai vândă terenurile. Hotărârea spune clar că nu se poate restitui in integrum suprafața, ci se dau despăgubiri. Dacă avea interesul statul, prin ADS, putea solicita anularea titlului de proprietate, pentru că primăria e proprietar prin acel titlu. În cartea funciară, când avea litigii, erau înscrise și nimeni nu mai putea tranzacționa. De data aceasta, în cartea funciară, în decurs de un an nu a fost înscris niciun litigiu, acolo figurează că e proprietar primăria. Domnule Pistol, dacă aveați nelămuriri puteați să formulați contestație în executare a unei hotărâri penale. Se admite o astfel de contestație când se ivește o nelămurire privind executarea. Puteați să faceți o contestație în numele primăriei și instanța lămurea”, a precizat Constantin Florescu, într-o interpelare de luna trecută din CLM Buzău.