miercuri, 6 decembrie, 2023

Comunitatea ortodoxă din Italia îl critică dur pe Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru că a excomunicat trei enoriași

Comunitatea ortodoxă din Italia îl critică dur pe Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru că a excomunicat trei enoriași

Facebook
Twitter
Email
Excomunicarea de către Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a trei vrânceni atrage critici din partea credincioșilor români din diaspora. Comunitatea Ortodoxă din Roma și din toată Italia nu recunoaște sancțiunea. Într-o scrisoare deschisă, semnată de Arhimandrit Ștefan Popa, sunt oferite argumente împotriva măsurii de excludere din BOR a trei credinciosi ortodocși.

”Față de regretabila decizie a Arhiepiscopului Buzăului de a exclude (excomunica) din Biserică trei credincioși laici, Comunitatea Ortodoxă Română din Roma și din toată Italia face cunoscut faptul ca nu recunoaște decizia respectivă și acordă celor trei credincioși deplina comuniune și calitatea de membru al Comunității noastre. Comunitatea Ortodoxă din Roma și din toată Italia, prin apartenența ei canonică, face parte dintr-un cult recunoscut oficial de statul italian și este în deplina comuniune canonică cu Ortodoxia, Biserica Ortodoxă Română inclusa”, se arată în mesajul Arhimandritului Ștefan Popa.
 
Ortodocșii români din Italia consideră că decizia este neinspirată din punct de vedere pastoral, abuzivă și emanată de o mentalitate arogantă și medeivală a Arhiepiscopului Ciprian al Buzăului. ”Respectivii credincioși nu sunt nicidecum o amenințare la unitatea Bisericii Ortodoxe în măsura în care aceștia ar contesta doar un act administrativ abuziv al episcopului Buzăului. Nu învățătura Ortodoxiei, nici unitatea și nici integritatea canoanelor ei sunt afectate ci mai degrabă orgoliul luciferic și arghirofilia unei persoane care din nefericire ocupă vremelnic și cu nevrednicie tronul Arhiepiscopiei Buzăulu”, se arată în comunicat.
 
Liderul Comunității Ortodoxe din Roma mai spune că legea în temeiul căreia au fost pedepsiți, anume noul “Regulament al autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române” este un regulament aprobat de Sfântul Sinod în ședința din 5-6 februarie 2015 dar al cărui text nu a fost încă publicat. ”Așadar, credincioșii nu au cunoscut și nici nu au avut de unde să cunoască conținutul legii în baza căreia au fost excomunicați ceea ce de la sine atrage nulitatea acestei hotărâri”, se mai precizează în mesaj.
 
Autorul scrisorii îi sfătuiește pe credincioșii în cauză să aibă ”o pozitie demnă și responsabilă de adevărați creștini care exclude temenelile și slugărnicia condiționată dictate de o persoană de la Buzău care vrea acum acte de penitență publică mai ceva ca cele de la Canossa, din anul 1077”. Click AICI pentru a citi întregul mesaj al ortodocșilor români din Italia.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.