luni, 26 februarie, 2024

Comisarii Gărzii de Mediu, într-o acțiune de informare, sâmbătă 5 iunie, la Vulcanii Noroioși

Comisarii Gărzii de Mediu, într-o acțiune de informare, sâmbătă 5 iunie, la Vulcanii Noroioși

Facebook
Twitter
Email

Comisarii Garzii Mediu din Buzău, în parteneriat cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, vor organiza sâmbătă 5 iunie, o vizită de lucru în Rezervația Naturală Vulcanii Noroiosi, Pâclele Mari și Pâclele Mici. Acțiunea va marca Ziua Mondiala a Mediului Înconjurator, sărbătorită anual pe data de 5 iunie.

Cu ocazia acestui eveniment, instituțiile de control dar și ONG-urile care militează pentru protecția mediului, organizează o suită de acțiuni, ce au drept scop constientizarea importanței ecosistemelor și măsurile de protecție necesare.

Tot sâmbătă, vor avea loc în toată țara, campanii de curățenie, acțiuni de plantare și de vizitare în arii naturale protejate, plimbări pe trasee, și evenimente școlare, pe diferite teme de mediu

„Ținând cont de situațiile neprevăzute cauzate de pandemie, anul acesta comisaŕii Gărzii de Mediu din Buzău vor monitoriza rezervația naturală de la Vulcanii Noroiosi. Campania de sâmbătă vizează informarea locuitorilor dar și a turiștilor, despre măsurile minime de conservare a speciilor de floră și faună din aria protejată a Vulcanilor Noroioși.” a declarat Carmen Ichim, Comisar Șef, al Gărzii de Mediu din Buzău.

Situl de la Vulcanii Noroiosi de la Pâclele Mari și Pâclele Mici, deține habitate naturale și specii sălbatice de interes comunitar, având statut de arie naturală protejată, de importanta comunitară, ca parte integrantă a rețelei europene Natura 2000, în România.

Vulcanii Noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă.

Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani.

Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă. Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși. În Europa sunt foarte puțini vulcani noroioși pe continent, cum ar fi cei din Buzau, (Romania) si din Azerbaidjan.

Vulcanii Noroioși din Buzău oferă turiștilor cel mai spectaculos peisaj natural dintre toate zonele menționate, fiind unici în Europa atât prin dimensiunile reduse, cât și prin modul lor de formare.

Încă din anul 1974, Organizația Națiunilor Unite (ONU), s-a pronunțat cu privire la Ziua Mondială a Medoului, care este găzduită în fiecare an, într-o țară diferită, cu activități axate pe o temă anume.

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător din 2021, este organizată de Pakistan și are ca temă „Restaurarea Ecosistemelor”.

Organizația Națiunilor Unite a propus ca acest eveniment să fie privit și ca „Ziua Oamenilor”, fiecare locuitor fiind încurajat să contribuie prin diverse acțiuni de mediu, la protejarea planetei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.