joi, 29 februarie, 2024

Clădirea Muzeului Județean de Istorie urmează să fie debranșată de la sistemul centralizat de încălzire

Clădirea Muzeului Județean de Istorie urmează să fie debranșată de la sistemul centralizat de încălzire

Facebook
Twitter
Email

Măsura vine după ce Ecogen, furnizorul de agent termic în reţeaua centralizată de încălzire a oraşului, și-a sistat activitatea în această vară. Autoritățile intenționează să monteze o centrală, însă timpul este scurt până la începerea sezonului rece. Reprezentanții instutuțiilor de cultură din sediul Muzeului nici nu concep că ar putea funcționa fără o sursă de încălzire.

Clădirea Muzeului Judeţean Buzău urmează să fie debranşată de la reţeaua centralizată de încălzire, după ce Ecogen, furnizorul de agent termic în reţeaua centralizată de încălzire a oraşului, şi-a sistat activitatea.

Astfel, în scurtul timp care a rămas până la instalarea anotimpului rece, Muzeul Judeţean este obligat să monteze un sistem individual de încălzire. Consiliul Județean, instituție care are în subordine Muzeul, caută soluții pentru ca până la iarnă să racordeze clădirea la rețeaua de gaze și să instaleze o centrală proprie.

Conducerea Consiliului Județean Buzău va aloca fondurile necesare pentru ca Muzeul, o clădire emblematică a orașului, să beneficieze de condiții optime de funcționare în lunile de iarnă.

Grav este că o mare parte a patrimoniului muzeului, care reprezintă şi un bun naţional, ar putea fi pusă în pericol dacă sistemul individual de încălzire nu va fi funcțional până la venirea frigului. Multe dintre exponate au nevoie de un nivel optim de temperatură și umiditate pentru a nu se degrada.

O altă instituție care va avea de suferit de lipsa căldurii va fi Teatrul „George Ciprian”. Spectatorii nu vor putea asista în frig la spectacole și nici actorii nu vor fi de acord să interpreteze în condiții improprii.

Clădirea Muzeului a fost reabilitată cu bani europeni, în perioada 2011 – 2014, printr-o investiție de 38 de milioane de lei. În imobil mai funcţionează Teatrul „George Ciprian” şi Centrul Judeţean pentru Cultură şi Artă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.