luni, 14 octombrie, 2024

Cei cinci funcţionari ai Primăriei Buzău acuzaţi de fraudă informatică şi abuz în serviciu au fost suspendaţi

Cei cinci funcţionari ai Primăriei Buzău acuzaţi de fraudă informatică şi abuz în serviciu au fost suspendaţi

Facebook
Twitter
Email
Funcționarii din Direcţia Economică a Primăriei Buzău, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu după ce ar fi şters unor persoane fizice şi juridice amenzi ori taxe şi impozite datorate bugetului local, au fost suspendaţi din funcţii.

Potrivit primarului municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, cei cinci funcţionari din cadrul Direcţiei Economice în cazul cărora magistraţii au dispus, miercuri noapte, măsuri preventive au fost suspendaţi din funcţii.
 
Conform edilului, suspendarea va fi valabilă pe durata măsurilor preventive. Boşcodeală a declarat, joi, cu privire la dosarul fraudei informatice de la Primăria Buzău că nu crede că funcţionarii ar fi şters sumele datorate la bugetul local de unele firme buzoiene, însă admite că astfel de fapte s-ar fi putut întâmpla în cazul persoanelor fizice.
 
Directorul Direcţiei Economice din Primăria Buzău, Ion Gegea, a fost arestat preventiv de Tribunalul Buzău, pentru 30 de zile, însă a contestat decizia la Curtea de Apel Ploieşti.
 
Judecătorii buzoieni au dispus, totodată, măsura arestului la domiciliu în cazul a patru funcţionari din Direcţia Economică, între care unii sunt şefi de servicii. Cei patru sunt Virgil Toşu, Cătălin Boaru, Bogdan Neamu şi George Bunea, de asemenea măsura dispusă în cazul lor putând fi contestată în termen de 48 de la communicare.
 
În motivarea sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată, magistraţii de la Tribunalul Buzău au transmis obligaţiile pe care trebuie să le respecte cei plasaţi în arest la domiciliu sau în arest preventiv. Astfel, funcţionarii nu au voie să comunice între ei, cu anumiţi funcţionari din Primărie, cu viceprimarul Fănică Bîrlă, şi nici cu altcineva din conducerea Primăriei. În aceeaşi motivare, magistraţii au transmis celor cinci funcţionari că nu au voie să comunice cu reprezentanţii mai multor societăţi buzoiene sau cu familiile celor care deţin afacerile. Aceste firme ar putea fi cele care au beneficiat de ştergerea datoriilor la bugetul local, fiind în majoritate societăţi mari şi cunoscute din Buzău, deţinute de apropiaţi ai celor din conducerea Primăriei Buzău.
 
În 22 octombrie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziţii la sediul Primăriei Buzău, la Direcţia Economică, în cadrul unei acţiuni vizând săvârşirea de către mai multe persoane a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu. Atunci, procurorul DIICOT Buzău Nicolae Petroşel spunea că „minim zece” funcţionari ai Primăriei Buzău sunt vizaţi de cercetări, existând suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi şi diminuarea debitelor unor firme.
 
Marţi, 13 suspecţi în acest caz au fost duşi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, pentru audieri.
„În urma efectuării constatării pe marginea documentelor ridicate la percheziţiile realizate pe 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, s-a făcut constatarea parţială pe baza unui număr de 14 agenţi economici dintr-un total de 50 suspicionaţi, precum şi a dosarelor privind amenzile contravenţionale pentru mai multe persoane fizice, am putut declanşa audierea mai multor funcţionari publici cu funcţii de conducere şi execuţie. Avem chemaţi la audieri 13 funcţionari publici, faptele sunt constatate în urma analizei documentelor şi vizează mai mulţi şefi de servicii, subalterni, dar şi pe directorul Direcţiei Economice. Ei au încălcat cu bună ştiintă atribuţiile de serviciu, s-au constituit într-un grup organizat, pe perioada 2010-2015, au efectuat acte contrar atribuţiilor de serviciu, nu au urmărit, colectat şi încasat debitele cu titlu de impozite şi taxe pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri, aflaţi în relaţii de rudenie cu persoane din conducerea Primăriei Buzău sau apropiaţi ai acestora”, declara procurorul Nicolae Petroşel, de la DIICOT Buzău.
 
Potrivit sursei citate, aceşti agenţi economici nu au plătit niciun ban mai bine de cinci ani, cu titlu de impozite, şi nici nu s-a aplicat vreo formă de executare silită a acestora, iar în sistem au fost operate mai multe modificări care au dus la ştergerea acestor debite.
 
„Pentru o serie de agenţi economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală în baza cărora s-a câştigat o licitaţie pentru un traseu de transport în comun la Consiliul Local Buzău. În plus, un număr de 114 amenzi contravenţionale ale persoanelor fizice au fost clasate în baza unor menţiuni false în sistemul informatic, menţiuni însemnând hotărâri judecătoreşti nereale sau transferări ale debitelor în alte localităţi, de asemenea, nereale”, mai declara procurorul Nicolae Petroşel.
 
Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454,76 lei, din care 36.595 de lei reprezintă amenzi şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silit.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.