De câțiva ani, bullyingul este un fenomen pe care autoritățile și-au propus să îl combată, în special prin diferite întâlniri cu elevii, la școală, dar și în exterior. Un asemenea eveniment a avut loc, la Centrul cultural „Iazul Morilor” din municipiul Buzău, în cadrul proiectului anti-bullying „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”.
Peste 30 de liceeni din Buzău, membri ai Consiliului Județean al Elevilor, au participat la o întâlnirea cu polițiștii buzoieni. O noutate este că întâlnirea cu polițiștii a fost inițiată de elevi, și nu invers, așa cum se întâmplă de obicei.
Există un trend nou în ceea ce privește bullyingul. Adolescenții spun că, dacă în anii ‘90 sau 2000, elevii erau agresați verbal mai ales din cauza etniei sau a aspectului fizic, acum, unii tineri se leagă de statutul social, în special de vestimentația altor colegi. Mai exact, dacă nu vine la școală cu un telefon scump sau cu haine de firmă, un adolescent șanse mari să devină ținta ironiilor copiilor „de bani gata”.
Unul dintre polițiștii care a discutat cu elevii este cunoscutul pugilist Bogdan Dinu, polițist în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. El spune că în perioada adolesecenței – atunci când Poliția era o instituție mult mai rigidă în relația cu cetățenii – i-ar fi plăcut să participe la un eveniment similar celui de ieri.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară, prezenți la eveniment, spun că prin asemenea întâlniri non-formale, află despre problemele cu care se confruntă copiii la școală.
Un rol-cheie în educația elevilor, respectiv în combaterea violenței în școli, ar trebui să îl aibă părinții, însă, de multe ori, aceștia nu se implică suficient în viața copiilor lor.