duminică, 23 iunie, 2024

Ce este erbicidul total și cum îl aplici?

Ce este erbicidul total și cum îl aplici?

Facebook
Twitter
Email

Prezența buruienilor reprezintă un obstacol în dezvoltarea tuturor culturilor. Prevenirea și combaterea lor se efectuează cu ajutorul erbicidului total și în acest articol îți spunem ce este și cum îl aplici pentru ca buruienile să nu afecteze cantitatea și calitatea recoltelor tale.

Ce este erbicidul total?

Erbicidul total este un amestec chimic ce distruge toate buruienile cu care intră în contact indiferent că acestea se găsesc în culturile de cereale, viță de vie, legume, pomi fructiferi sau gazon.

Cum funcționează?

Erbicidul total are în componență o substanță numită glifosat. Odată aplicat erbicidul, glifosatul este absorbit prin frunze, de unde este apoi răspândit pe toată suprafața buruienii. E bine să știi că atunci când ajunge în sol, glifosatul devine inactiv, fără să atace semințele sau rădăcinile existente, el acționând numai asupra plantelor cu care intră în contact la suprafață.

Când se aplică acest produs?

În general, erbicidarea totală se efectuează în două momente-cheie:

  • primăvara, pentru a îndepărta buruienile și proteja noile culturi. Momentul ideal este atunci când buruienile au 5-10 cm pentru ca erbicidul să acționeze asupra sistemului radicular al acestora;
  • toamna, pentru a elimina integral resturile culturilor anterioare și pregăti solul pentru noile culturi.

Cum se aplică erbicidul total?

Aplicarea acestui amestec chimic trebuie să țină cont de următoarele reguli:

  • se pregătește conform instrucțiunilor de pe eticheta, diluarea făcându-se în funcție de tipul de buruieni pe care vrei să le distrugi și de suprafața pe care vei folosi produsul;
  • se aplică doar pe buruieni, fără să intre în contact cu frunzele altor plante;
  • aplicarea se face pe întreaga suprafață verde a buruienilor. Dacă pe teren există plante pe care vrei să le protejezi, este recomandat să folosești un atomizor sau un pulverizator (vermorel) care nu vor împrăștia erbicidul pe acestea.

Echipamentele cu care se aplică erbicidul total variază de la pompe manuale sau electrice și atomizoare pentru suprafețe mici de teren și până la mașini de erbicidat pentru terenuri de dimensiuni foarte mari.

În cât timp sunt distruse buruienile?

Primele efecte ale erbicidului se observă în circa 5-7 zile de la aplicare, când frunzele buruienilor încep să își schimbe culoarea și se opresc din creștere. După 14 zile de la aplicare, buruienile mor.

Erbicidul total este un produs extrem de eficient, majoritatea variantelor disponibile pe piață acționând asupra buruienilor monocotiledonate și decotiledonate, anuale și perene.

 

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.