duminică, 14 iulie, 2024

Buzoianul care și-a ucis fosta iubită prin incendiere rămâne în arestul poliției până la soluționarea cauzei

Buzoianul care și-a ucis fosta iubită prin incendiere rămâne în arestul poliției până la soluționarea cauzei

Facebook
Twitter
Email

Cosmin Dan, tânărul care a ucis-o prin incendiere pe Valentina Nica, a aflat marți decizia de a i se menține măsura arestului preventiv până la soluționarea cauzei. Ucigașul Valentinei Nica a fost trimis în judecată la mijlocul lunii iunie, pentru omor calificat cu premeditare.

”În baza art.348 al.2 C.pr.pen. raportat la art.207 al.4 C.pr.pen, menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Dan Cosmin Mihai, aceasta fiind legală şi temeinică. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, este soluția pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, din 6.08.2019.

Instanța de cameră preliminară a dispus începerea judecății dosarului în care Cosmin Dan, ucigașul Valentinei Nica, a fost trimis în judecată pentru omor calificat, cu premeditare.

Părți civile în cauză sunt mama fetei, Milica Dodan, tatăl tinerei, Iulian Nica, și Asociația de Proprietari de care aparține blocul unde se află apartamentul în care fata și-a găsit sfârșitul.

Cosmin Dan se află în arest din luna februarie, fiind reținut la scurt timp după ce și-a omorât prin incendiere fosta iubită, cu care se mai întâlnea ocazional. Crima s-a produs pe 23 februarie 2019.

Enervat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească iubitei oficiale despre relația lor, Cosmin Dan ar fi cerut ajutorul a doi prieteni, care i-ar fi adus o sticlă cu benzină.

Unul dintre complici s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era serios și chiar îi dădea foc Valentinei. Celălalt, însă, ar fi asistat la toată scena. Fata nu a mai putut fi salvată. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins și a murit în chinuri groaznice.

Procurorii și-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deși erau indicii că în apartament ar mai fi fost alți patru tineri, între care și Anisia, prietena inculpatului din momentul crimei.

Unul dintre cei doi amici care i-au adus bidonul cu benzină ar fi fost încuiat în baie, pe durata episodului de îmbrânceli și certuri între Cosmin și Valentina.

După ce a stropit-o pe fată cu benzină și i-a dat foc cu bricheta, Cosmin a fugit din apartament împreună cu Anisia, iubita lui, și cu un puști de 14 ani, martor și el la scandal. Acesta din urmă s-a întors să îi descuie ușa prietenului uitat în baie, chiar înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuință.

În timp ce ucigașul și prietenii săi fugeau pe scări, speriați, Valentina, urla după ajutor, arzând de vie. Trei apeluri au fost date la 112: două de către prietenii lui Cosmin Dan, al treilea de către o vecină a Valentinei.

Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon și a arsurilor, nefiind descoperite urme de violență. Unchiul victimei, Ion Dodan, declara, de asemenea, că medicul legist i-a spus că trupul fetei nu avea răni cauzate de lovituri.

Din actul medico-legal rezultă că moartea victimei s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința unor arsuri gradele II-IV, pe 100% din suprafața corporală, precum și a intoxicației acute cu monoxid de carbon. Leziunile traumatice, respectiv arsuri grad II-IV, susțin procurorii, s-au putut produce prin expunere la flacără și au legătură de cauzalitate directă cu decesul.

Fapta pentru care este acuzat Cosmin Dan se pedepsește cu închisoare pe viață sau cu închisoare între 20 și 25 de ani, în funcție de împrejurările comiterii acesteia.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.