miercuri, 21 februarie, 2024

Buzoian de 51 de ani, mort la câteva ore după vizita în spital. Dacă era investigat mai repede avea şanse să trăiască, acuză rudele

Buzoian de 51 de ani, mort la câteva ore după vizita în spital. Dacă era investigat mai repede avea şanse să trăiască, acuză rudele

Facebook
Twitter
Email

Suprasolicitarea spitalelor face ravagii nu numai printre bolnavii diagnosticați cu Covid-19. Un buzoian de 51 de ani a murit la doar câteva ore după ce s-a întors acasă de la Spitalul Județean, unde așteptase în zadar să obțină asistență medicală, după ce acuzase dureri în piept și amorțirea mâinilor. A plecat chiar înainte să fie preluat de o asistentă, spun reprezentanții spitalului.

Ionel Romulus Ștefan locuia de anul trecut într-o gospodărie din comuna Vernești, alături de familia unei nepoate. Lucrase mulți ani ca recepționer la un hotel din Germania, însă și-a pierdut locul de muncă la începutul pandemiei de coronavirus și a revenit în țară.

Zilele trecute, Ionel s-a simțit rău iar o criză de dureri în piept și amorțirea mâinilor l-au pus în serios pe gânduri. La sfatul unei rude, a mers sâmbătă la Spitalul Județean Buzău, cu autoturismul propriu, pentru a vedea de unde pornește suferința.

Ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, bărbatul a fost testat mai întâi pentru Covid-19, iar rezultatul a fost negativ. Ionel a ținut să împărtășească vestea cu o verișoară, prin mesaje pe o rețea de socializare. I-a spus acesteia că așteaptă pe holurile Unității să fie preluat de către o asistentă, pentru a parcurge restul investigațiilor.

După mai bine de o oră de așteptare, bolnavul i-a scris din nou rudei sale că se simte rău și că nu îl bagă nimeni în seamă. La un moment dat, acesta și-a pierdut răbdarea și a decis să plece acasă, liniștit probabil și de rezultatul negativ al testului rapid efectuat în triajul Spitalului Județean Buzău.

La orele amiezii, însă, bărbatul a fost găsit decedat în curte de rudele sale. Din înregistrarea de pe camerele de supraveghere ale gospodăriei, familia a aflat că acesta încercase să întindă câteva rufe la uscat. Cu toții au rămas înmărmuriți, pentru că îl știau un munte de om, sănătos.

”Acum trei zile mi-a spus că, cu o seară înainte, i-a fost rău. A ieșit afară, la aer, pentru că nu putea să doarmă. Sâmbătă, eu am fost la muncă în prima parte a zilei. După-amiază, eram la masă, în jurul orei 16.00, când Ionel a intrat pe ușă, a pus cumpărăturile pe blat, la bucătărie, apoi s-a dus în cameră. Până să urc sus, l-am văzut că trece cu rufele, să le întindă. Când m-am trezit, pe la 18.00 și ceva, l-am văzut lat, pe gazon. Doar un cearșaf apucase să pună pe sârmă”, ne-a declarat Cristina Coman, nepoata victimei.

Familia lui Ionel Ștefan este revoltată și spune că, dacă era văzut la timp de un medic, bărbatul poate mai trăia și astăzi. ”Îmi reproșez că nu l-am găsit mai devreme. Om tânăr, un munte de om. Sunt convinsă că putea fi salvat. Se putea întâmpla acolo să aibă această criză, dar cadrele știau ce aveau de făcut. Poate nici eu, dacă îl găseam mai devreme, nu aveam ce să-i fac. Soțul meu a încercat să-l resusciteze, dar degeaba”, spune Cristina Coman.

Rudele așteaptă rezultatele necropsiei, pentru a vedea dacă moartea bărbatului de 51 de ani putea fi evitată. ”Era întins cu fața în jos și vânăt pe acea parte. Probabil că a făcut un infarct. Nu știm acum de ce a murit, însă e clar că durerea în piept și mâinile amorțite anunțau ceva, un preinfarct, ceva, și de aceea trebuia tratat cu prioritate în Urgențe. Sunt convinsă că dacă îl vedeau medicii mai repede, ar fi avut șanse să scape”, spune Alina Băcanu, verișoara victimei.

Reprezentanții Spitalului din Buzău spun că pacientul a așteptat mai puțin de două ore în triaj

La sosirea în spital, Ionel Ștefan le-ar fi transmis, sâmbătă, că prezintă dureri musculare și că, în urmă cu câteva zile, avusese temperatură corporală ridicată. De asemenea, după vizionarea unor imagini de pe camerele de supraveghere, transmit reprezentanții spitalului, reiese că pacientul ar fi așteptat mai puțin de două ore, timp rezonabil, spun cadrele din UPU, într-o perioadă aglomerată din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2.

”Pacientului i se efectuează triajul epidemiologic și ulterior un test rapid care se doveste a fi negativ. La scurt timp, aistenta de tură revine la pacient și îi comunică ca va fi consultat de catre medic si i se va efectua mai multe investigatii. Din înregistrările video, se pare că pacientul a staționat aproximativ o oră și 45 de minute în zona de triaj și ulterior a părăsit zona urcându-se în mașina personală”, a declarat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt SJU Buzău.

La nivelul spitalului buzoian va fi declanșată o anchetă internă. De asemenea, rudele au anunțat că vor face plângeri către forurile medicale și în justiție, întrucât sunt convinse că Ionel Ștefan a murit cu zile, din cauza ignoranței cadrelor medicale aflate sâmbătă de gardă.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.