Buzăul va avea un centru zonal în care elevii devin salariați încă din școală și se califică pentru o profesie căutată de agenții economici

Municipiul Buzău va avea din toamna acestui an primul centru de excelență în învățământul dual, profesional. Elevii devin salariați încă din școală și se califică pentru o profesie solicitată de agenții economici. Cel puțin 15 companii buzoiene vor semna în acest sens un acord cu municipalitatea și Inspectoratul Școlar.

Proiectul a fost dezbătut, miercuri, în cadrul unei întâlniri între reprezentanții principalelor companii industriale din municipiul Buzău, conducerea Inspectoratului Școlar Județean, conducerea Primăriei Municipiului Buzău și reprezentanții Liceului Tehnologic ”Dimitrie Filipescu”.

- Promo -

Școala duală va însemna pregătirea profesională tehnică a elevilor încă de pe băncile școlii, astfel încât întreaga comunitate să beneficieze. În primul rând, elevii devin salariați încă din școală și se califică pentru o profesie solicitată de agenții economici.

Societățile implicate în proiect primesc mână de lucru calificată chiar de ei. Tinerii sunt stimulați astfel să rămână în Buzău și după terminarea studiilor sau să aleagă , din exterior, Buzăul ca opțiune atractivă pentru a studia și a lucra.

”Încurajăm alegerea unei profesii tehnice, având în vedere scăderea dramatică a profesioniștilor din domeniile tehnice, din regiunea noastră. Agenții economici încheie contracte de practică cu elevii , le devin mentori profesionali de lungă durată și le oferă un loc de muncă”, transmite Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău.

Primăria Buzău asigură toată infrastructura necesară , de la cazare în campus , la facilități tip cantină, ateliere de practică , spații pentru recreere și sport. Inspectoratul Școlar Buzău și Liceul ”Dimitire Filipescu” trebuie să adapteze întreaga infrastructură școlară în funcție de cerințele profesionale ale agenților economici.

”Intenția noastră, ca și Primărie, este de a realiza un consorțiu regional pentru dezvoltarea și dotarea unui campus profesional integrat, astfel încât să avem la Buzău și facultăți tehnice pentru a pregăti și ingineri, în domeniile economice în care se dezvoltă orașul nostru. Atât mediul de afaceri cât și ceilalți participanți vor face toate demersurile astfel încât, la Buzău, să se creeze un adevărat centru pentru pregătirea de muncitori înalt calificați și de ingineri.

Centrul de excelență în învățământul dual, profesional, urmează să funcționeze din septembrie 2022, la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Filipescu”. Printre firmele care vor pregăti elevi în cadrul acestui proiect se numără Ursus Breweries, Yazaki, Greenfiber International, Martelli Europe și Agrana Romania.

 

Fii Reporter