miercuri, 22 mai, 2024

Buzău, orașul unde au fost descoperite peste 80 de specii de păsări. Multe sunt răpitoare

Buzău, orașul unde au fost descoperite peste 80 de specii de păsări. Multe sunt răpitoare

Facebook
Twitter
Email

Membrii Societății Ornitologice Române (SOR) au reușit să identifice în municipiul Buzău 85 de specii de păsări diferite în zona de blocuri, fără a lua în considerare Pădurea Crâng. Multe dintre ele sunt păsări răpitoare care își fac cuib în fisurile dintre blocuri.

„Anul trecut mi s-a semnalat că la o clădire de douăsprezece etaje, unde există o grămadă mare de pietriș, au fost observați doi pui”, declară reprezentantul SOR Buzău, Gabriel Benescu.

Printre răpitoare, spune reprezentantul SOR din Buzău, găsim vânturelul roșu, cucuveaua, grangurul vara, cucul, rațele sălbatice, păsări mai puțin întâlnite în mediul urban.

Buzăul este acum plin de pescăruși râzători, acel pescăruș cu capul negru, adaugă Benescu. În urmă cu zece ani nu era niciunul, însă de atunci s-au înmulțit extrem de mult la nivel european.

În iarna 2016-2017, în pinii din zona Ocolului Silvic, ornitologii au numărat 134 de ciufi de pădure, păsări din familia bufnițelor care trăiesc în zonele de deal și de munte, cu păduri seculare, dar care coboară la câmpie în așa-numitele dormitoare pentru iernat.

„Iarna aceasta am numărat doar șase exemplare. Au dispărut pentru că pinii au fost afectați și au început să se usuce, iar aceste păsări își stabilesc de obicei cuibul în conifere înalte”, declară reprezentantul SOR Buzău, Gabriel Benescu.

Numărul mare de specii de păsări înregistrate în municipiul Buzău se datorează modificărilor aduse de oameni asupra mediului înconjurător, în multe cazuri prezența unor răpitoare deosebit de folositoare și oportune.

Ca urmare a defrișărilor unor copaci, cum ar fi boala ulmului, foarte multe păsări au fost forțate să își găsească loc de cuibărit, fie în pădure, fie să se adapteze în zona locuită.

Creșterea numărului de păsări în oraș demonstrează, de asemenea, că nivelul de ecologizare este ridicat. Spre exemplu, spune Gabriel Benescu, ciuful de pădure se hrănește preponderent cu șoareci și dacă aceștia au fost în urmă cu câțiva ani într-o colonie mare, înseamnă că în zonă au avut unde să se hrănească, existând mult gunoi, case părăsite, iar acum nu mai au atât de multe resurse și s-au reorientat.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.