Bustul avocatului Sănescu, realizat de Brâncuși, mărul discordiei dintre Primăria Buzău și Muzeul Județean

Amplasarea în cimitirul Dumbrava a bustului avocatului Stănescu, realizat în matrița originală turnată de marele artist, este doar provizorie. Asupra acestui aspect, s-au iscat dispute între Primăria Buzău, care vrea lucrarea în cimitir pentru totdeauna, și Muzeul Județean, care o vrea înapoi cât mai repede, întrucât este foarte valoroasă.

Pentru a marca cum se cuvine Ziua Brâncuși, municipalitatea buzoiană a solicitat ca bustul avocatului Stănescu, opera marelui sculptor român, să fie amplasat pe piedestalul din cimitirul Dumbrava.

Opera de artă, cu o valoare materială importantă, a fost scoasă din Muzeul Județean și fixată pe soclul original, alături de Rugăciunea, o copie a originalului semnat de Brâncuși.
Conform contractului cu Consiliul Județean, bustul ar trebui restituit Muzeului Județean.

Primarul Toma, care este convins că locul operei de artă este în ansamblul Brâncuși din Dumbrava, a făcut o nouă solicitare către CJ pentru menținerea în cimitir a sculpturii.

Bustul avocatului Petre Stanescu, furat în anul 1995 din cimitirul Dumbrava, municipiul Buzău, a fost reamplasat în Complexul funerar Rugăciune, realizat la începutul secolului al XX-lea de sculptorul Constantin Brâncuşi.

„În anul 2017, am aflat că din anul 2016 o copie autorizată a bustului lui Petre Stănescu se află în beciurile Inspectoratului General al Poliţiei, după ce a fost furată în anul 1995”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

În februarie 2019, bustul a fost scos din depozitul IGPR și amplasat la intrarea în Muzeul Județean Buzău, de atunci fiind parcurse numeroase demersuri pentru stabilirea valorii.
Autoritățile locale au cerut ulterior Muzeului Județean Buzău, unde bustul fusese pus la adăpost, să-l repună în cimitir, așa cum au cerut și urmașii celei care i-a comandat bustul și Rugăciunea lui Brâncuși la Paris în 1907, sub pază și măsuri de siguranță sporite.

Directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, a anunțat că bustul este doar împrumutat autorităților locale pentru amplasarea în cimitirul Dumbrava.

„Am semnat un contract cu Primăria Buzău doar pentru două săptămâni, cu prilejul sărbătoririi zilei lui Brâncuși. După aceste două săptămâni, bustul se va întoarce la Muzeul Județean. E periculos să fie lăsat aici, poate fi din nou furat”, explica Daniel Costache, pe 19 februarie.

Primul termen a expirat însă valoroasa lucrare este în continuare în cimitirul Dumbrava. Asta, după ce autoritățile municipale au reușit să negocieze zilele trecute cu Consiliul Județean prelungirea perioadei în care bustul poate sta departe de muzeu.
”Bustul va mai sta la Dumbrava până pe data de 1 iunie, conform contractului cu Consiliul Județean. După aceea, va fi expusă din nou în muzeu, unde are toate condițiile de pază. În Dumbrava poate fi amplasată o copie, precum cea a Rugăciunii”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Intenția primarului Toma este însă aceea de a păstra statuia în cimitirul Dumbrava pentru totdeauna.

„O asemenea operă de artă e o mândrie pentru orașul Buzău. Trebuie lăsată aici ca s-o vadă lumea, nu ținută într-o magazie. Va fi popularizată și va deveni în timp un obiectiv turistic al Buzăului. În plus, urmașii Elizei Seceleanu, cea care i-a comandat lucrarea lui Brâncuși, au specificat clar în actul de donație din 1982 ca bustul și Rugăciunea să stea aici, în cimitirul Dumbrava, unde au fost așezate chiar de Brâncuși”, a declarat Constantin Toma.

În prezent, bustul e păzit de polițiști locali, susținuți uneori de patrule ale Poliției Naționale. În plus, copiile lucrărilor lui Brâncuși sunt și supravegheate video.

Pentru a le pune piedici hoților, primarul a dispus ca o cisternă să fie poziționată în fața zidului cimitirului, în dreptul celor două replici ale lucrărilor lui Brâncuși „Rugăciune” și „Bustul Avocatului Petre Stănescu”.

Fii Reporter