duminică, 13 octombrie, 2024

Botezul poneilor, un nou obicei în satele din Bărăgan în care caii sunt din ce în ce mai puțini

Botezul poneilor, un nou obicei în satele din Bărăgan în care caii sunt din ce în ce mai puțini

Facebook
Twitter
Email

Pe 6 ianuarie, când creştinii sărbătoresc Boboteaza, în localitățile din Bărăgan există obiceiul botezării cailor, rar întâlnit prin alte părţi ale ţării. Tradiția stropirii animalelor cu agheasmă mai rezistă doar în satele comunei buzoiene Smeeni, unde caii sunt sursa de trai pentru numeroşi gospodari.

Pentru sătenii din Smeeni, ziua de Bobotează este singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor sau cu frumuseţea armăsarilor. Încă de dimineaţă, ei au venit călare la biserică, din toate colțurile comunei Smeeni, pentru a-şi binecuvânta animalele.

Imediat ce preotul termină slujba la altar, iese afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, stropește cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii. Ţăranii consideră că botezul cailor, tradiţie care se pierde în negura vremii, fereşte animalele de toate relele.

După ce animalele primesc, cuminţi, botezul, începe din nou parada călăreţilor, pe uliţele satului. Creşterea cailor este o tradiţie care se moşteneşte de la o generaţie la alta iar tainele călăritului se deprinde încă din copilărie.

De Bobotează, primesc agheasma toate animalele din gospodărie, atunci când oamenii vin de la biserica şi îşi stropesc locuinţele şi grajdurile. Pe vremuri, la Smeeni, una din cinci familii deţinea cel puţin un cal, animal folosit ca mijloc de tracţiune la muncile câmpului.

Acum, au mai rămas doar aproximativ 80 de cai în toată comuna, din cele câteva sute de cabaline înregistrate în urmă cu cinci ani. ”Oamenii au renunțat la animalele din curte, pentru că cei mai mulți din vechii proprietari au îmbătrânit și sunt greu de întreținut animalele. Doar noi, câțiva mai tineri, mai ținem câte un cal”, spune Nicolae Chiriță.

Tradiția pare că se schimbă iar de anul acesta au ajuns și câțiva ponei la botezul animalelor

Un ponei, mic dar puternic, a atras admirația zecilor de enoriași care așteptau agheasma la bisercia din Smeeni. Capabil să tragă un mic atelaj încărcat cu doi adulți și doi copii, căluțul s-a luat la întrecere cu armăsarii de două ori mai mari decât el. Poneiul va fi însă și mai puternic, după ce de Bobotează a fost stropit cu apa sfințită.

Tot un ponei a fost în centrul atenției și la ceremonia din satul vecin, Călțuna. Proprietarul său spune că a înlocuit calul din grajd cu o variantă mai mică, ca să-l aibă ca animal de companie pentru băiețelul său.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.