miercuri, 6 decembrie, 2023

Bisericuța Copiilor a dispărut! Decizia de a demola capela de lângă Catedrala Sf. Sava aparține Arhiepiscopiei

Bisericuța Copiilor a dispărut! Decizia de a demola capela de lângă Catedrala Sf. Sava aparține Arhiepiscopiei

Facebook
Twitter
Email
Bisericuța Copiilor, de lângă Catedrala Sf. Sava, a fost demolată, după un sfert de veac de existență. Decizia aparține Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care consideră că locașul de cult închinat tinerilor dispăruți la Revoluție nu mai corespunde estetic. 

În cursul zilei de joi, buldozerele au culcat la pământ întreaga construcție. ”Era necesară demolarea micuţei <<capele>> din apropierea catedralei – improvizată la vremea respectivă pentru slujirea liturgică, până la construirea bisericuţei copiilor – întrucât ajunsese într-o stare avansată de degradare. Dar, înainte de a demara acest proces, crucile, icoanele şi celelalte obiecte sfinte din interiorul edificiului şi din afara sa au fost depozitate de părintele Mihail Milea într-un spaţiu de la Campusul pentru copii <<Sfântul Sava>> din comuna Bisoca, şi nicidecum distruse”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
 
 
Bisericuța Copiilor a fost înființată în anul 1991 și a devenit un loc de rugăciune pentru copii și adulți, fiind totodată și un punct de reper în oraș. În același an au început lucrările la Catedrala Sf. Sava, sub coordonarea preotului Mihail Milea.
 
Demolarea bisericuței coincide cu încheierea lucrărilor la Catedrala Sf. Sava.
 
Începând cu anul 2014, Centrul Eparhial s-a implicat direct în finalizarea lucrărilor de construcţie, amenajare şi înfrumuseţare a Catedralei copiilor Sfântul Sava din municipiul Buzău, care a fost declarată Paraclis arhiepiscopal.
 
Astfel, locaşul de cult a trecut printr-o serie de lucrări de amenajare, care au constat în montarea instalaţiei de încălzire prin pardoseală, placarea cu marmură, confecţionarea Sfintei Mese, a mobilierului din Sfântul Altar, naos şi pronaos, a catapetesmei, a pangarului, placarea cu granit a treptelor interioare şi exterioare, precum şi montarea a trei uşi duble sculptate, la intrarea principală.
 
În exterior, s-au efectuat importante lucrări de finisare şi zugrăvire, acoperişul a fost schimbat şi învelit cu tablă de cupru, iar cele trei cruci de pe turle, fiind disproporţionate în raport cu dimensiunile catedralei, au fost înlocuite cu altele noi.
 
Pentru a îndepărta igrasia de la demisol, se vor face lucrări de hidroizolaţie. De asemenea, demisolul va fi renovat şi transformat într-un spaţiu multifuncţional: paraclis pentru slujbele religioase din timpul săptămânii şi încăperi unde se vor desfăşura activităţi catehetice, cultural-educaţionale şi social-filantropice. Tot aici au fost deja montate 16 ferestre noi din lemn stratificat cu geam termopan.
 
În perioada imediat următoare, vor fi amplasate icoane pictate pe catapeteasmă, vor fi fixate policandrul mare şi alte corpuri de iluminat, iar locaşul de rugăciune va fi dotat cu toate obiectele de cult necesare. Slujba de sfinţire a Catedralei Sfântul Sava din Buzău va avea loc în data de 11 octombrie.
 
Pictura din interiorul locaşului de cult va fi executată în tehnica frescă, stilul bizantin, în următorii 5-7 ani, potrivit planului iconografic statornicit de secole în Ortodoxie.
 
Fondurile necesare acestor lucrări provin atât de la Centrul Eparhial, cât şi de la autorităţile locale şi centrale.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.