Biserica și Cercetarea, în conflict. Un teren de 7 ha este mărul discordiei dintre Stațiunea Legumicolă și Arhiepiscopia Buzăului

Este revoltă mare printre angajații Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, celebră pentru creațiile sale, după ce au aflat că, în coasta lor, Arhiepiscopia va înființa un cartier de blocuri turn. Cercetătorii sunt siguri că șantierul și apoi clădirile din vecinătate vor afecta puternic activitatea de cercetare, prin umbrirea și poluarea loturilor experimentale.

Terenul pe care preoții vor să dezvolte cartierul este unul foarte valoros, dată fiind apropierea de centrele comerciale. Primăria Buzău a dat deja undă verde demarării proiectului imobiliar, care constă în ridicarea de către Arhiepiscopie a două blocuri cu centre sociale la parter și vânzarea unei mari părți din suprafață unui dezvoltator imobiliar.

Inițiativa este vehement contestată de Stațiunea de cercetare legumicolă, ale cărei terenuri destinate cercetării se învecinează cu perimetrul destinat noului cartier.

”Sunt greu de estimat pericolele care vor fi după ridicarea blocurilor. Nu știm în ce condiții mai putem efectua experimentele mai ales că trebuie să facem loturi demonstrative, pentru testarea noilor soiuri și hibrizi. Perspectiva este sumbră. Prezenţa unui şantier de o asemenea amploare şi durată, precum şi a unor construcţii de dimensiuni mari în imediata vecinătate a activităţii de cercetare vor afecta securitatea experienţelor aflate în derulare”, spune Constantin Vlad, directorul SCDL Buzău.

După ce scandalul a devenit public, buzoienii s-au împărțit în două tabere. Mulți nu pot concepe ca biserica să devină dezvoltator imobiliar.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei spun că inființarea cartierului va genera fonduri pentru susținerea unor proiecte sociale. Mai precis, cu banii din vânzarea a 6,2 hectare de teren către un dezvoltator imobiliar va putea face propria investiție în ridicarea a două blocuri cu patru etaje, în aceeași zonă, la parterul cărora vor funcționa o cantină și un centru de tineret.

”Explicația este simplă. Noi avem un teren pe care vrem să îl valorificăm numai că în agricultură nu mai avem voie, conform PUG-ului municipiului Buzău. Intenția este să păstăm parcela din față, de un hectar, pentru cele două centre iar ce e în spate, 6,2 hectare, vindem unui dezvoltator imobiliar”, spune preotul Ioan Șolea, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Reprezentanții bisericii susțin că blocurile nu vor umbri terenurile destinate cercetării, întrucât proprietățile celor două entități vor fi despărțite de un drum și parcări de 18 metri lățime.

Fii Reporter