joi, 13 iunie, 2024

Bicicletele închiriabile din Buzău au intrat în vizorul infractorilor. Peste 200 de sancțiuni au fost aplicate

Bicicletele închiriabile din Buzău au intrat în vizorul infractorilor. Peste 200 de sancțiuni au fost aplicate

Facebook
Twitter
Email

Un program de mobilitate urbană gândit ca o alternativă nepoluantă la transportul public în comun sau cu mașina personală s-a transformat într-un haos total cauzat, în mare parte, de lipsa de educație. La Buzău, furtul și distrugerea bicicletelor din proiectul Velo City dau bătăi de cap autorităților. 

Autoritătile locale anunță că au fost nevoite să depună prima plângere penală pentru furt, în cazul bicicletelor închiriabile din municipiu, context în care au mai precizat că, până acum, au fost aplicate peste 200 de sancțiuni pentru abandonarea acestor vehicule speciale.

„Vă mărturisesc, cu mâhnire, că astăzi (marți n.r.) am semnat si transmis către Poliția Municipiului Buzău prima plângere penală pentru furt în cazul a două biciclete municipale! Una a dispărut din monitorizarea GPS după ce, se pare, a fost aruncată în râul Buzău, iar cealaltă a dispărut după ce ultimul utilizator a adus-o acasă iar ulterior a refuzat să permită accesul echipei de mentenanță pe proprietatea sa pentru a fi ridicată!”, a scris viceprimarul Buzăului, Ionuț Apostu.

În 2023, Buzăul a intrat în rândul orașelor din România în care deplasarea se poate face cu biciclete care pot fi închiriate din stații inteligente. Proiectul Velo City a fost implementat cu fonduri europene în valoare de 2,6 milioane de euro.

Din păcate, încă după primele zile la inaugurarea sistemului au apărut și primele acte de vandalism. Foarte multe biciclete au fost abandonate prin tot orașul, iar unele rămâneau fără șa, pedale și alte părți componente. La scurt timp a fost înregistrat și primul caz de furt.

O bicicletă achiziționată pentru proiectul Velo City se afla în scara unui bloc, de multe zile. A fost depistată prin GPS. Polițiștii locali au găsit vehiculul pe două roți vandalizată, fără însemnele datele de identificare.

Bicicleta a fost ridicată de firma care gestionează programul Velo City în municipiul Buzău. După evaluarea pagubelor, sumele necesare reparării bicicletei au fost retrase de pe cardul buzoianului care o închiriase și care intenționa să o transforme în propria bicicletă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.