vineri, 24 mai, 2024

Bărbat dintr-o comună din zona de munte a Buzăului, atacat de urs. Victima a scăpat cu viață

Bărbat dintr-o comună din zona de munte a Buzăului, atacat de urs. Victima a scăpat cu viață

Facebook
Twitter
Email

Un bărbat din satul Plescioara, comuna buzoiană Chiojdu, a fost atacat duminică de urs. Victima a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe Buzău, cu răni la nivelul capului, pieptului și la mâini.

Incidentul s-a produs în apropierea unei fântâni, unde bărbatul de 39 de ani poposise pentru a bea apă. Acesta se întorcea acasă cu căruța încărcată cu fân, fiind însoțit de încă doi localnici.

În apropierea fântânii și-au făcut apariția o ursoaică și doi pui. Animalul s-a năpustit brusc asupra persoanei care se afla cel mai aproape, cel mai probabil, spun vânătorii, din instinctul femelei de a-și proteja puii.

Izgonite de ceilalți doi bărbați, animalele au fugit înspre pădure. Victima a scăpat cu viață după atacul ursoaicei, bărbatul din Plescioara alegându-se cu răni la cap, la ceafă, piept și la o mână. Acesta a fost preluat de o ambulanță și adus la Spitalul Județean (SJU) Buzău.

„A fost adus la UPU-SMURD un pacient în vârstă de 39 de ani atacat de urs în localitatea Chiojdu, cu stare generală bună, prezentând multiple leziuni la nivelul capului, feței, cervical posterior, hemitoracelui și brațului stâng”, au transmis reprezentanții SJU Buzău.

Spre satul în care a avut loc atacul de urs au plecat mai mulți vânători, jandarmi, un medic veterinar și reprezentanți ai primăriei Chiojdu. În ultima vreme, s-au înmulțit situațiile în care urșii coboară în zonele populate din zona de munte a județului Buzău.

Gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Buzău au monitorizat efectivele de animale sălbatice din speciile strict protejate de lege, precum urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică. Pe baza datelor colectate în această perioadă, Agenţia pentru Protecţia Mediului a realizat o situaţie care arată că în pădurile Buzăului trăiesc peste o mie de urşi.

Mai exact, au fost numărate 1.133 de exemplare, cu 125 mai multe faţă de anul trecut, când erau 1.008 exemplare. Pe baza acestor cifre, Ministerul Mediului a aprobat recoltarea a trei urşi, pentru a preveni atacurile în gospodăriile oamenilor.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.