Avocatul Marcel Cucuruzac a ajuns celebru după ce a devenit apărătorul lui Truțulescu în dosarul Țigareta II

La doi ani după ce a renunțat la meseria de procuror, pentru a deveni avocat, Marcel Cucuruzac a devenit celebru după ce a acceptat să fie apărătorul colonelului SPP Gheorghe Truțulescu în celebrul dosar de corupție Țigareta II. Acesta a fost printre primele scandaluri publice de răsunet din România.

Procesul a durat câteva luni şi s-a încheiat cu câteva sentinţe drastice. În februarie 1999, Tribunalul Militar Teritorial București i-a condamnat pe toți cei 19 inculpați în dosar, pe listă fiind buzoianul Gheorghe Truțulescu, colonel SPP, Petre Buduru, președintele F.C. Dinamo, Gheorghe Nețoiu, Gabriel Negoescu, Gheorghe Bucșe, șeful statului major al aviației militare.

”Eu am fost avocatul celebrului colonel Truțulescu, implicat în scandalul Țigareta în 1998. Am fost avocatul lui încă de la început, de când nici nu-l prinseseră. Acesta a fost un caz care mi-a mâncat doi ani din viață dar la finalul căruia satisfacția financiară a fost destul de mică atunci. După ce a ieșit din pușcărie, omul s-a compensat, dar atunci nu am câștigat mare lucru. Însă, pe de altă parte, eu fiind abia la început atunci, dosarul fiind foarte mediatizat, mi-a adus o mare popularitate. Am fost pe la televiziuni, prin ziare și asta m-a făcut un avocat cunoscut. Acesta a fost cel mai celebru caz din câte am avut. L-am mai avut ca și client pe Gigi Boieru, și am mai avut procurori, judecători arestați și anchetați și mai am și acum. Am avut oameni de toate categoriile, profesori, medici, doctori în diverse științe, numai academicieni nu am avut”, a declarat Marcel Cucuruzac pentru site-ul darabaneni.ro.

 

Acesta a fost unul dintre cazurile grele din debutul lui Cucuruzac în meseria de avocat. Până în anul 1996, acesta a fost procuror, timp de 14 ani, la Năsăud și la Buzău.

”Ca procuror nu te implici mereu în cazurile în care vrei tu, ci ți se repartizează. Înainte de 1989 eram repartizați pe sectoare. Eu răspundeam de Poliția Municipiului Buzău, era și cel mai mare sector de activitate. Dar oricând un dosar care venea din sectorul meu putea fi repartizat altui procuror. Toate dosarele ajungeau în mapa procurorului șef iar el dădea rezoluții de mână cine să soluționeze. Chestiunea asta a ținut mult după 1989. Eu am lucrat mai mult pe supravegherea urmării penale. Au fost multe nenorociri, de la furturi la tâlhării sau delapidări. Nu am lucrat pe omoruri pentru că erau de competența Parchetului Județean, nu a celui local. Am fost la câteva dosare când eram de serviciu, dar participam doar la cercetări la fața locului. Zona asta a Buzăului este una cu multe infracțiuni de furt și tâlhării și aveam câte un dosar în care 10 persoane erau acuzate în același caz de 50 de furturi, chiar nu era ușor să probezi că a furat din 50 de locuri”, a declarat Marcel Cucuruzac.

Interviul integral îl găsiți pe site-ul darabaneni.ro.

Marcel Cucuruzac suferea de o boală incurabilă iar în urma unei complicații a fost internat la Fundeni, unde s-a stins din viață, în jurul orei 23.00.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI