joi, 29 februarie, 2024

Avertisment de la IPJ Buzău pentru cumpărători și comercianți: „risc mare de fraude online, la achizițiile de Black Friday”

Avertisment de la IPJ Buzău pentru cumpărători și comercianți: „risc mare de fraude online, la achizițiile de Black Friday”

Facebook
Twitter
Email

Pandemia COVID-19 a determinat și mai mulți consumatori să se orienteze spre comerțul on-line insă cumpărătorii buzoieni sunt avertizați să țină cont și de faptul că escrocii sunt pregătiți să acțioeze chiar în această perioadă, când avalanșa de comenzi se intensifică.

Această tendință aduce atât provocări, cât și oportunități, dar înseamnă și un risc mai mare de fraude cărora le pot cădea victime, atât comercianții și cumpărătorii.

Polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității Buzău trag un semnal de alarmă și le recomandă cumpărătorilor să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse.

Această perioadă aduce multe oferte în spaţiul online, iar pentru a vă bucura în siguranţă de produsul dorit, oamenoo legii le fac mi mukte recomandări celor care efectuează achiziții online.

„Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
– Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.
– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.
– Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.
– Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.
– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.
– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).” se precizează într-un cpmunicat de la IPJ Buzău.

Specialiștii mai spun ca este mai sigur să fie utilizat un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.

Un alt aspect important îl reprezintă cunoaşterea situaţiei financiare de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după.

„Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.
– Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu. Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune!

Campania Poliției Române – Siguranța Online – vă provoacă să vă testați priceperea în a vă feri de fraudele online și își propune să reducă numărul de persoane înșelate, prin sfaturi utile și descrierea unor metode frecvente de operare.

15 secunde și un click pe: https://sigurantaonline.ro/

Învață să faci cumpărături online fără riscuri!” au mai precizat polițiștii buzoieni.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.