Autoritățile județului iau în calcul demolarea fostei maternități prin implozie

Consiliul Județean se grăbește să dărâme clădirea fostei Maternități pentru a construi o altă unitate de utilitate publică. Construcția ridicată cu peste 50 de ani în urmă va fi demolată, la începutul lunii viitoare, cu ajutorul buldozerelor sau prin dinamitare.

„Încă nu știm care va fi metoda. Noi încă așteptăm ca Primăria să emită autorizația de demolare și suntem siguri că o va face într-un termen rezonabil. Ceea ce pot eu să vă asigur este că terenul nu va rămâne gol, aici urmând să construim o altă clădire de utilitate publică, după consultări prealabile cu cetățenii județului Buzău”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

La expertiza tehnică a clădirii, comandată de reprezentanții CJ Buzău, s-a constatat că imobilul se află în stare avansată de degradare, iar o eventuală consolidare a corpurilor de clădire este costisitoare: 800.000 de euro. În schimb, operațiunea de demolare va costa aproximativ 200.000 de euro.

Conducerea CJ Buzău nu poate preciza încă ce se va construi pe terenul de aproximativ 3.000 de metri pătrați rămas după demolare. Proiectul va fi supus unei dezbateri publice, buzoienii având posibilitatea de a veni cu idei legate de ce s-ar putea amenaja pe spațiul respectiv.

Clădirea în care a funcţionat maternitatea din Buzău este construită în anul 1960, iar destinaţia iniţială a fost cea de închisoare. Din 1970 şi până în ziua în care a întrat în conservare, după deschiderea noii Maternități, a funcţionat neîncetat fără reparaţii capitale.

Fii Reporter