Autoritățile Buzăului, în alertă. S-au întrunit comitetele pentru situații de urgență de la Prefectură și Primărie

Ca urmare a avertizării de Cod portocaliu de ninsori și viscol puternic, emisă de Administrația Națională de Meteorologie, Comitetul pentru Situații de Urgență s-a reunit atât la nivel județean, cât și la cel al municipiului Buzău, pentru a stabili măsurile de intervenție.

”Am convocat această ședință de urgență pentru a ne asigura că totul se desfășoară așa cum ne-am planificat, în sensul că utilajele sunt, materialele sunt, noi vom fi aici 24 de ore din 24, pentru a asigura intervențiile în orice fel de situație. Va fi o permanență și vom coordona împreună cu poliția și toate instituțiile abilitate. Majoritatea utilajelor sunt noi și sunt sigur că nu vor fi probleme. Facem totodată apel și la cetățeni să fie înțelegători, dacă vor fi probleme la transport, și să își curețe trotuarele din fața curții, a blocurilor. Există și un sistem de amenzi pe care le vom aplica, în caz de nevoie”, a declarat primarul Constantin Toma la finalul ședinței.

Şi Prefectura Buzău a convocat astăzi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili măsurile ce trebuie luate la nivelul municipiului. De asemenea, au fost informate comitetele locale pentru situații de urgență și s-au dispus măsuri pentru a nu exista probleme cu gravidele și cu persoanele care fac dializă.

La ședința CJSU convocată de urgență de Instituția Prefectului a participat și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. Potrivit acestuia, societățile care asigură deszăpezirea pe drumurile județene au pregătite 61 de utilaje și un stoc de peste 1.600 tone de material antiderapant.

15894809_353353561699695_5288095721582380533_n

În orele următoare, gravidele şi persoanele care depind de dializă ar putea fi aduse cu salvările la Buzău. Dacă viscolul va fi puternic iar cantităţile de zăpadă însemnate, autorităţile ar putea lua decizia închiderii drumurilor pentru a evita blocajele.

În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au luat măsuri privind: activarea grupelor operative pentru conducerea şi coordonarea cu promptitudine a intervenţiilor, în scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranţa cetăţeanului; activarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei la nivelul Instituţiei Prefectului pentru gestionarea şi monitorizarea în ansamblu a tuturor acţiunilor în situaţii de urgenţă şi notificarea comunităţilor locale, în speţă a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi activarea permanenţelor la sediile primăriilor.

De asemenea, au fost dispuse măsuri ce au avut în vedere persoanele fără adăpost, respectiv persoanele cu dizabilităţi, gravidele şi persoanele cu probleme medicale majore – dializaţi, fiind asigurat transportul şi internarea acestora la spaţiile de adăpostire, respectiv unităţile medicale competente.

Din punct de vedere operativ, până la restabilirea stării de normalitate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus dislocarea la nivelul judeţului Buzău a unei grupări de sprijin formată din o şenilată/UTV(din cadrul I.S.U. Mureş), o autospecială de transport personal şi victime multiple (din cadrul I.S.U. Vaslui) şi o autofreză de zăpadă multifuncţională(din cadrul I.S.U. Suceava).

În continuare, situaţia operativă este monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean, toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă fiind pregătite să intervină ori de câte ori va fi nevoie.

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite autoritățile recomandă cetăţenilor să îşi asigure un mimim de materiale:
– sare şi nisip pentru topirea gheţii şi îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;
– unelte de îndepărtare a zăpezii;
– combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu. Izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-vă locuinţa cu jaluzele exterioare;
– rezervă de apă şi alimente neperisabile.

Totodata, recomandă conducătorilor de autovehicule să evite deplasările, însă dacă este absolut necesar, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă şi să îşi echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

De asemenea, daca viscolul îi blochează în trafic în afara localităţilor:
– să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie şi să prindă o „cârpă” pe antena radio ori la geam.
– să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112 indicând locul unde a rămas blocat.
– să rămână în autoturism până ce forţele de intervenţie ajung la faţa locului şi să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească.
– să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior şi să cureţe periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
– O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
– să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.
-să se asigure că au suficient combustibil la plecarea în călătorie.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor rutieri şi autorităţilor locale.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţa, o avertizare Cod portocaliu de ninsori şi viscol puternic pentru Bucureşti, Buzău şi alte zece judeţe din sudul şi estul ţării, valabilă de vineri dimineaţa de la ora 2.00, până seara la ora 18.00.

Fii Reporter
Loading...