vineri, 23 februarie, 2024

Autoritățile au deviat cursul unui izvor, pentru a încetini alunecările din Bâsca Rozilei. Sunt afectate zeci de hectare de pășune și pădure

Autoritățile au deviat cursul unui izvor, pentru a încetini alunecările din Bâsca Rozilei. Sunt afectate zeci de hectare de pășune și pădure

Facebook
Twitter
Email

Alunecarea masivă de teren din Nehoiu continuă să macine zona Grihotiș – Beteringhești, anunță primarul din Nehoiu. Potrivit lui Ionuț Milea, calamitatea afectează o suprafață considerabilă, estimată la aproximativ 30 de hectare. O primă măsură a fost devierea cursului unui izvor care trecea chiar prin acea zonă.

Pământul a continuat să o ia la vale și pe timpul nopții trecute. Echipe de la ISU au fost trimise în zonă pentru monitorizare permanentă, chiar dacă alunecarea se manifestă departe de casele oamenilor și de drumurile publice.

Vineri, 11 iunie, și echipe de specialiști de la Prefectura Buzău vor ajunge în localitate pentru o primă evaluare a acestui fenomen îngrijorător.

Potrivit primarului din Nehoiu, Ionuț Milea, alunecarea de teren se întinde pe o suprafață însemnată de pădure și pășune, fără a fi case sau drumuri în zonă.

”Cauzele sunt naturale, nu se raportează la intervenții umane – construcții sau amenajări – care să vicieze structura și profilul solului, dar natura exactă a lor nu o putem preciza fără un raport de specialitate. Expertiza ne va îndruma către următoarea etapă, aceea a limitării și consolidării zonei”, anunță Ionuț Miea, primarul din Nehoiu.

Acesta precizează că una dintre măsurile de necesitate pe care autoritățile le-au luat a fost devierea cursului de apă al izvorului Grihotiș Beteringhești, către zona Arsele.

”Îi rog pe locuitorii din Arsele să nu intre în panică, deoarece devierea cursului nu presupune și mărirea debitului, astfel că nu se vor înregistra pagube sau disconfort. Revenind la cauza care a determinat această măsură, vă pot încredința că situația este supravegheată și provizorie, iar în ceea ce privește limitarea acțiunii de alunecare, vom căuta cele mai bune soluții, împreună cu specialiștii în domeniu”, anunță primarul din Nehoiu.

Autoritățile rămân în alertă pentru că pământul în zonă încă se mișcă, fiind posibil ca alunecarea de teren să continue și în orele următoare. Cel mai probabil, fenomenul este cauzat de ploile abundente înregistrate în ultima vreme.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.