marți, 16 aprilie, 2024

Autoritatea Electorală Permanentă a amendat mai multe primării buzoiene, pentru nereguli descoperite la un control

Autoritatea Electorală Permanentă a amendat mai multe primării buzoiene, pentru nereguli descoperite la un control

Facebook
Twitter
Email
Autoritatea Electorală Permanentă a dat zeci de amenzi primăriilor în care au găsit dezordine în documentrele electorale și proastă gestionare a activității de pregătire a viitoarelor alegeri, în urma unui control efectuat luna trecută la administrațiile locale din țară. Șapte primării buzoiene, între care și cea a municipiului Buzău, se află pe ”lista rușinii”. 

Autoritatea Electorală Permanentă a desfăşurat, în luna iunie 2015, un număr de 603 acţiuni de control la nivel naţional, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activităţii de instruire şi control electoral. În urma acestora, au fost aplicate 208 sancţiuni contravenţionale, 69 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 74.600 lei, iar 139 prin avertismente scrise. 
 
În urma controalelor efectuate, Filiala Sud – Est a Autorităţii Electorale Permanente a aplicat un număr de 55 de sancţiuni contravenţionale: 23 de amenzi în cuantum total de 23.600 lei şi 32 de avertismente scrise, pentru nerespectarea prevederilor legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a legii administraţiei publice locale numărul 215/2001 şi a legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare. 
 
Şapte primării buzoiene au fost amendate, pentru nereguli descoperite la controalele din iunie. S-au ales cu câte 1000 de lei amendă primăriile comunelor Ruşeţu, Mânzăleşti, Bisoca, Buda şi Bălăceanu şi cea a municipiului Buzău. Primăria Buda a primit încă o amendă, în valoare de 1200 de lei. Au primit avertisment primăriile Lopătari, Florica, Pogoanele și Râmnicu Sărat.
 
Acţiunile de instruire, îndrumare şi control electoral au ca principale obiective verificarea modului de întocmire, păstrare şi actualizare a listelor electorale, verificarea autorizării de către primar, prin dispoziţie, a persoanelor care efectuează operaţiuni în listele electorale permanente şi în registrul electoral, verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală, verificarea respectării criteriilor privind delimitarea secţiilor de votare, conform prevederilor legislaţiei electorale, îndrumare privind utilizarea registrului electoral, verificarea efectuării operaţiunilor specifice în registrul electoral, monitorizarea modului de efectuare a înregistrărilor ori a radierilor în registrul electoral, conform prevederilor legale în vigoare şi urmărirea modului de respectare a instrucţiunilor şi hotărârilor AEP.
 
Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze astfel de controale, conform planificărilor lunare şi anuale.  
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.