luni, 4 martie, 2024

Autobuze cu navetiști, scoase din nămeți de un buldoexcavator. Modificări în programul Transbus

Autobuze cu navetiști, scoase din nămeți de un buldoexcavator. Modificări în programul Transbus

Facebook
Twitter
Email

Vineri noapte, pe drumul județean DJ 203D, porțiunea dintre Maxenu si Smeeni, s-a creat un blocaj cu zeci de mașini. Printre ele, și trei autobuze care aduceau navetiști din Buzău în satele care aparțin comunei Smeeni.

Pasagerii au fost nevoiți sa stea în vehiculele staționate pe șosea mai bine de trei ore. Viscolul a creat pe carosabil troieni care în unele locuri depășeau si jumătate de metru.

Zeci de șoferi au rămas blocați în aceste suluri de zăpadă si astfel coloanele de mașini s-au întins pe mai bine de un kilometru. Oamenii, în special cei din autobuzele blocate în nămeți, au început sa sune în disperare, inclusiv la autoritățile locale din zonă, pentru a le veni în sprijin.

Ajutorul a venit în cele din urmă de la Primăria comunei Smeeni, care a trimis între Smeeni și Maxenu un buldoexcavator. În cateva ore, utilajul a reușit să deblocheze drumul.

Cele trei autobuze de navetiști au continuat drumul doar până în centrul satului Smeeni, fiind nevoite să se oprească aici, deși capătul de linie era în satul Călțuna.  Motivul invocat de șoferi a fost acela că, pe anumite porțiuni din drumul comunal DN2C, de pe raza comunei Smeeni, nu pot circula.

Mulți dintre pasageri au fost nevoiți să pornească pe jos zeci de kilometri prin viscol si troieni. Ulterior, unul dintre șoferii de autobuz a fost convins să preia pasagerii rămași în Smeeni, cei care nu plecaseră pe jos, și să-i ducă la destinație. Un buldoexcavator a mers în fața autobuzului pentru a curăța drumul.

La întoarcere, utilajul Primariei Smeeni s-a reîntors pe porțiunea de drum județean dintre Smeeni si Maxenu, acolo unde o cisternă încărcată cu motorină a rămas în nămeți,  blocând ore bune sensul de mers către Smeeni. Toate s-au întâmplat aproape de miezul nopții.

În această dimineață, Transbus a anunțat lista traseelor către rural pe care nu poate opera din pricina viscolului:

Tr.11 Scurtesti nu circula

Tr.14 Caltuna nu circula

Tr. 19 Monteoru nu circulă

Tr 20 Nenciulești nu circulă

Tr.21 Robeasca nu circula

Tr.23 Strezeni nu circula

Tr.25 Ciobanoaia nu circula

Tr.26 Săseni nu circula

Z117 Scurtesti nu circula

Z121 Maxenu nu circula

Sâmbătă dimineață, având în vedere situația operativă și condițiile meteo neprielnice, pentru optimizarea misiunilor și asigurarea conducerii și coordonarea intervențiilor, la nivel ISU BUZAU, a fost dispusă măsura creșterii capacității operaționale, astfel tot personalul s-a prezentat la unitate fiind in masura sa intervină in zonele potențial a fi afectate.

„În acest moment se intervine în punctul Oreavu pe DN2 E85 cu circa 70 pompieri pentru recunoașterea în zona și deblocarea eventualelor persoane rămase înzăpezite”, se arată într-un comunicat al ISU Buzău.

Totodată pentru eficientizarea misiunilor, din ordinul IGSU au fost dislocate pentru misiuni în județul Buzău două șenilate de la ISU Galați și una din Brăila, plus două autospeciale pentru transport personal si victime multiple din Bacău și Prahova.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.