joi, 13 iunie, 2024

Au trecut opt ani de la atacul talibanilor în care au murit doi militari buzoieni

Au trecut opt ani de la atacul talibanilor în care au murit doi militari buzoieni

Facebook
Twitter
Email

Au trecut opt ani de la tragedia din Afganistan în care buzoienii Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu, subofițeri în Forțele de Operații Speciale (FOS) au căzut la datorie. Au fost ucişi de talibani infiltrați printre militarii armatei afgane.

„Sublocotenenții (pm) Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu şi-au pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Militarii au fost uciși de doi indivizi ce purtau uniforme ale forțelor naționale afgane de apărare și securitate”, scriu pe Facebook reprezentanții FOS.

În aceeași postare, plutonierul Bogdan Dragomir, rănit în acelaşi incident, îsi aduce aminte cu cu durere în suflet de foștii lui colegi.

„Dumi a fost un coleg și un prieten extraordinar! Am legat cu el o prietenie deosebită pentru că era pasionat de pescuit ca și mine. Mergând împreună la pescuit am ajuns să îl cunosc pe Dumi cel pe care dacă îl sunai la orice oră din zi sau din noapte, nu ezita să își ofere ajutorul”, este mesajul postat de Forțele pentru Operații Speciale în ziua comemorării celor doi luptători căzuți la datorie.

Pe 7 mai 2016, militarii români au fost ucişi de doi talibani care purtau uniforme ale forţelor naţionale afgane de apărare şi securitate, a declarat pentru Digi24 un purtător de cuvânt al operaţiunii „Resolute Support”, misiunea NATO în Afganistan.

Cei doi indivizi au deschis focul într-o unitate a armatei afgane din sudul Afganistanului, a precizat NATO la vremea respectivă. Membrii operaţiunii „Resolute Support” au răspuns atacului cu focuri de armă şi i-au ucis, la rândul lor, pe atacatori.

Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu au fost avansaţi la gradul de sublocotenent post-mortem (PM). Consiliul Judeţean Buzău i-a declarat pe cei doi Cetăţeni de Onoare ai judeţului, în timp ce Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

De asemenea, Primăria municipiului Buzău a decis ca două străzi din municipiul Buzău să le poarte numele celor doi eroi. O altă stradă a oraşului a fost redenumită ulterior după ultimul erou buzoian, Mădălin Stoica, decedat pe frontul din Afganistan.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat. În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.