Au trecut 12 ani de la cea mai cumplită tragedie petrecută pe o şosea din România, explozia de la Mihăilești

18 oameni au fost spulberaţi de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu în ziua fatidică de 24 mai 2004, în localitatea buzoiană Mihăileşti. Alţi 13 oameni au rămas mutilaţi pe viaţă. Victimele tragediei de la Mihăileşti vor fi comemorate astăzi.

În semn de cinstire a memoriei celor şapte eroi pompieri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău va organiza o manifestare comemorativă la monumentul închinat acestora din localitatea Mihăileşti aducând un omagiu celor care au murit.

Este vorba despre: maior post mortem – Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem – Necula Romeo, sublocotenent post mortem – Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem – Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem – Stan Silviu, sublocotenent post mortem – Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem – Oprea Florentin Valentin.

La 24 mai 2004, un apel la pompieri anunţa că un camion încarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat şi a luat foc lângă localitatea Mihăilesti.

Încărcătura a explodat la ora 5.50, la câteva minute de la sosirea maşinilor de pompieri. 18 oameni au fost spulberaţi de suflul exploziei iar alţi 13 au fost răniţi grav. Şi-au pierdut viaţa atunci şapte pompieri, doi ziarişti corespondenţi ai unui post central de televiziune, Ionuţ Barbu şi Elena Popescu, şoferul camionului, localnici şi oameni aflaţi în trafic.

După un proces care a durat 4 ani, instanţele din România au condamnat la 4 ani închisoare cu executare şi plata unor daune către familiile victimelor pe directorul de atunci al Combinatului Chimic Doljchim şi pe cei doi administratori ai firmelor care se ocupau de transportul îngrăşământului.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI