Așa arată o saltea gonflabilă care putea salva o viață, în Constanța. Este vândută de o firmă din Buzău

Patru inspectorate pentru situații de urgență din România au în dotare saltele gonflabile pentru amortizarea căderilor de la înălțime, distribuite în România exclusiv de o firmă din Buzău. ISU Constanța a fost la un pas anul trecut să cumpere un astfel de echipament, care costă cel mult 55.000 de euro.

Firma Prosalv din Buzău a vândut saltele către ISU Iași, cel care a și comandat tipul de kit, cu remorcă și rampe de urcare. Mai au același tip de saltele ISU Timiș, ISU Ialomița și ISU Brăila, cumpărate de Consiliile Județene.

- Promo -

Pe stoc mai este un astfel de kit, spune directorul Prosalv Buzău, însă în două săptămâni pot fi aduse altele pe comandă.

Marian Radu susține că, în vara anului trecut, a avut negocieri și cu autoritățile județene din Constanța, pentru dotarea ISU din județul de la malul mării, însă lucrurile au stagnat din cauza pandemiei și a birocrației.

Saltelele intrate în dotarea salvatorilor din România prin intermediul distribuitorului din Buzău pot fi umflate în aproximativ cinci minute, dacă terenul este curat și echipamentul este manipulat de pompieri pregătiți.

Sunt însă cazuri când perimetrul trebuie curățat mai întâi de sârme, crengi, gard viu, copaci, iar degajarea suprafeței ar lua mai mult timp. ”Din ce am observat, la Constanța trebuia o asfel de pregătire a terenului, care ar mai fi luat din timpul de intervenție”, spune Marian Radu.

O saltea prevăzută cu două motocompresoare de aer cântărește peste 250 de kilograme, are 8 x 6 metri amprentă la sol și 2,5 metri înălțime. Permite salvarea unei persoane care cade chiar și de la etajul 20, conform indicațiilor transmise de producător.

Fii Reporter