România continuă să fie codașă în clasamentul privind cuantumul salariului minim pe economie, din Uniunea Europeană. Doar două state membre UE își plătesc muncitorii cu salarii mai mici decât la noi. Marile firme au noroc cu muncitorii navetiști.
Ei vin la muncă din satele învecinate orașelor și se mulțumesc cu minimul pe economie cât încă mai cresc în gospodării o pasăre, ori mai au rezerve de ouă, lactate, făină sau mălai.
Aproape trei sferturi din angajații fabricilor din zona industrială a Buzăului vin din comunele vecine. Maria locuiește în Țintești și merge zilnic la serviciu în oraș, la o fabrică de reciclare.
Se mulțumește cu banii pe care îi câștigă, deoarece facturile casei și mâncarea nu necesită foarte mari cheltuieli.
”Mulți din comună merg la un abator de păsări, la croitorii și la o firmă de reciclare deșeuri. Se plătește cu minim pe economie, cum se știe, 25.500 lei, că s-a mai mărit. Ne descurcăm greu, dar tot e bine că avem de lucru”, spune Maria Grama, localnică din Țintești.
La aceeași fabrică de reciclare din zona industrială a Buzăului lucrează și consăteanul ei, Iulian. Parcurge cei cinci, șase kilometri până la serviciu cu autobuzul, pentru care plătește lunar în jur de 60 de lei.
”Merită să facem naveta la oraș pentru că distanța este mică, transportul nu este scump și aici, în comună, nu avem alternative. Suntem mulți din Țintești cu locuri de muncă în Buzău, iar salariile sunt mulțumitoare pentru că nu avem aceleași cheltuieli ca ale celor din oraș”, ne spune Iulian Ion.
În ultimii ani, pentru a aduce navetiștii la fabricile din oraș, firma de transport din Buzău s-a extins în 48 de localități din 11 comune.
La Vadu Pașii, majoritatea populației active lucrează la firme de confecții, abatoare și firme de construcții din municipiul Buzău. Majoritatea câștigă salariul minim pe economie.
”Am muncit numai în oraș și am fost mulțumit. În străinătate nu aș pleca, pentru că nu mi-ar fi mai bine. Aici sunt printre cele mai mici salarii, e adevărat, dar depinde și cum te chivernisești. Când iau salariu, mai întâi plătesc datoriile, apoi, mai văd eu”, ne mărturisește domnul Ion, din Vadu Pașii, angajat la o firmă de pază din oraș.
Oficiul European de Statistică a publicat recent primele date pe 2022 privind salariile minime pe economie ale țărilor Uniunii Europene. România are al treilea cel mai mic salariu minim, respectiv 515 euro, din blocul comunitar, în timp ce Luxemburg este țara cu cel mai mare venit minim lunar, care ajunge la 2.257 de euro.