Anchetă la spitalul Râmnicu Sărat după moartea unei paciente, la câteva ore după ce a fost trimisă acasă de medici

Anchetă a Poliției la spitalul din Râmnicu Sărat, după moartea unei fete de 13 ani la numai o zi după ce fusese observată la camera de gardă și trimisă acasă. În timp ce rudele acuză medicii de malpraxis, de cealaltă parte, reprezentanții spitalului exclud culpa medicală, spunând că au avut de-a face cu un caz rar de meningită, cu simptomele specifice unei simple viroze.

Drama care s-a consumat la jumătatea lunii martie a avut-o în prim-plan pe Cristina Dumitrache, o fată de 13 ani, din cartierul râmnicean Zidari. În seara zilei de 17 martie, s-a simțit foarte rău, iar mama bolnavei a chemat Ambulanța. Avea frisoane, temperatură ridicată și dureri de cap.

”Nepoata a fost preluată de către salvare, dusă la spitalul din Râmnicu Sărat, unde a fost preluată de camera de gardă pentru adulți. Medicul respectiv a preluat-o, i-a administrat o perfuzie, spunând că nu e grav. Terminându-se perfuzia, ne-a dat-o acasă, împreună cu o rețetă, deși mama ei insista să o interneze”, declară Ioana Matei, bunica victimei.

Bolnava a ajuns acasă însă, în zorii zilei, i s-a făcut iar rău, apropiații fiind nevoiți să cheme din nou Ambulanța. Fata a ajuns tot la spitalul municipal din Râmnicu Sărat iar de aici a fost trimisă urgent la secția de boli contagioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău. Asta, după ce unul dintre medici a bănuit că fata are o infecție în stadiu avansat.

Cristina Dumitrache nici nu a ajuns bine la spitalul buzoian că a și murit. Decesul a fost declarat la ora 8.10, după circa zece ore de la prima evaluare medicală a bolnavei. Legiștii au stabilit, după efectuarea necropsiei, că decesul a fost provocat de o meningită meningococică, boală fatală dacă nu este depistată și tratată la timp.

După ce au înmormântat fata, rudele acesteia și-au îndreptat furia asupra medicilor care, spun ei, nu au diagnosticat de la început forma gravă de meningită. De cealaltă parte, conducerea spitalului râmnicean susține că fata a suferit de o formă rară de meningită și cu o evoluție severă, care la prima prezentarea a bolnavei prezenta o simptomatologie asemănătoare unei viroze.

”Fata a avut două prezentări, prima la 22.35, cu stare de febră, frison, cefalee, iar a doua spre dimineață. La prima, s-a administrat perfuzie cu glucoză și după ce și-a revenit, a fost trimisă acasă. Mima o viroză, o infecție virală și a fost tratată simptomatic. De dimineață a a revenit pentru că între timp apăruse o erupție și erau semne de agravare a stării de sănătate. A văzut-o și un pediatru, doctorul Dima, care după ce a observat această erupție și-a dat sema că este grav. Dânsul este pensionar și a spus că în toată cariera sa a văzut doar patru astfel de cazuri de meningococcemie. Bolnava a fost trimisă de urgență la spitalul de boli infecțioase Buzău”, ne-a declarat medicul Felicia Vasile, director medical al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat.

Conducerea spitalului exclude culpa medicală dar așteaptă rezultatele unei anchete înainte să decidă eventuale sancțiuni. Bunica fetei a depus la poliție o plângere, cu acuzația de malpraxis, anchetatorii ridicând deja de la unitatea spitalicească mai multe copii ale documentelor medicale. Colegiul Medicilor Buzău nu a primit vreo sesizare legată de acest caz.

Fii Reporter