An slab pentru pomicultorii buzoieni. La Istrița, cireșii sunt mai săraci în fructe ca niciodată

Efectele vremii deosebit de capricioase din primăvară asupra pomilor fructiferi încep să se vadă acum, la recoltarea cireșelor. Culegătorii fructelor din stațiunea pomicolă Istriţa au constatat că pomii nu sunt la fel de încărcaţi ca în alţi ani.

Reprezentanții pepinierei pomicole se plâng că producţia la cireşe este deosebit de slabă, atât din cauza vremii din aprilie, cât şi ca urmare a unor boli specifice.

”La cireș, producția a fost afectată în proporție de 60 la sută. Dacă în alți ani, recoltam 12 tone la hectar, acum vom culege cam cinci, șase tone la hectar”, spune Oana Cârstea, inginer la stațiunea pomicolă Istrița.

Un număr de 12 soiuri de pomi fructiferi sunt cultivate în cea mai mare pepinieră din judeţ. Din păcate, nici celelalte culturi nu au rămas neafectate de capriciile vremii.

”De exemplu, la prun calamitățile sunt mai mari, de 70 la sută. În anii buni produceam peste 15 tone la hectar, însă anul acesta preconizăm în jur de șase tone la hectar”, precizează Oana Cârstea.

Specialiștii au concluzionat că 2017 este unul dintre cei mai slabi ani. Reprezentanţii staţiunii au primit vizita asiguratorilor care vor stabili pierderile şi apoi vor acorda despăgubiri în bani pentru culturile pomicole afectate.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI